Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Miért nyílik a pipacs novemberben a briteknél – az emlékezés virágai

November 11-én több országban ünneplik a „Remembrance Day”-t, azaz az Emlékezés napját. Az ünnepségeket a november 11-hez eső legközelebbi vasárnapokon szokták megtartani, de a jellegzetes kis piros pipacs kitűzőt sokan már október végétől kitűzik ruhájukra.

 

Miért nyílik a pipacs novemberben a briteknél – az emlékezés virágai
(forrás: puplicdomainpictures.net)

Eredetileg a „Nagy Háború” végéről emlékeztek meg

November 11-én, 1918-ban délelőtt 11 órakor írták alá a fegyverszünetet az antant és Németország képviselői az észak-franciaországi Compiègne mellett, ezzel a világháború véget ért a nyugati fronton. A XX. század első nagy világégésében közel 10 millió katona és ugyanennyi civil vesztette életét. A háború után Angliában ez a nap lett a nagy háborúban meghalt katonák hivatalos emléknapja.

Úgy vélték, hogy a halottak emlékét tiszteletben kell tartani. V. György király kezdeményezett egy perces csendet, egészen pontosan a tizenegyedik órában a tizenegyedik napon, a tizenegyedik hónapban, azok emlékére, akik meghaltak a hazájukért.

A második világháború után a Fegyverszünet napja elnevezést a Brit Nemzetközösség országaiban az Emlékezés napja (Remembrance Day) váltotta fel. Kibővítették a megemlékezést a II. világháború (és később a koreai, a maláj háború, majd pedig a szeptember 11-i terrortámadás) áldozataira. Az eredeti egy perc csendből így lett 2 perc némaság. Így emlékeznek arra a közel 20 millió emberre, aki életét vesztette a háborúkban.

Koszorúzás a Whitehall-on

A hivatalos ünnepségek Londonban greenwichi idő szerint 11-kor kezdődnek 2 perces néma csönddel. Ezt követően megszólalnak a Királyi Légierő harsonái, majd Beethoven gyászindulójának hangjaira megkoszorúzzák a Kenotáfiumot a Whitehall-on. Elsőként II. Erzsébet királynő, majd a miniszterelnök, a parlamenti pártok vezetői, a nemzetközösségi főbiztosok londoni képviselői helyezik el a koszorúikat. Őket követi a külügyminiszter, majd a fegyvernemek vezérkari főnökei, továbbá a kereskedelmi hajózás és a polgári légi közlekedés képviselőinek virágai. Az ünnepségen részt vesznek a Királyi Brit Légió tagjai, illetve a jelenleg is szolgálatot teljesítő katonák.

Miért nyílik a pipacs novemberben a briteknél – az emlékezés virágai
Kenotáfium a Whitehall-on (forrás: wikipedia)

A piros pipacs szimbolikája

Az I. világháború az újfajta hadieszközök miatt korábban nem tapasztalt méretű emberáldozattal járt. A hosszú harcok kietlen sík területekké változtatták a csatatereket, ahol szinte semmi sem maradt meg. A pipacs viszont igénytelenségének köszönhetően a kevés kivételhez tartozott. Nem csak a háború után borította be újra a flamand mezőket, de már a harcok idején is megjelent, még az elesettek sírhalmain is. Piros színe miatt sok katona úgy vélte, hogy a virág az elesett bajtársai véréből nőtt ki.

Ez ihlette meg John McCrae-t, a Vermonti Egyetem korábbi patológia professzorát, aki a háború alatt orvosként szolgált a kanadai tüzérségben. Az ypres-i ütközetben vesztette el korábbi tanítványát és barátját, Alexis Helmert. A temetésekor érzett mély bánatában írta meg “A flamand mezőkön” (In Flanders Fields) című versét. A műben pipacsok borítják a katonák sírjait, akik abban reménykednek, hogy emlékük haláluk után is fennmarad. A vers a háborús költészet egyik legszebb alkotásaként vonult be az irodalomba.

The Poppy

A vers 1915-ös megjelenése után gyorsan népszerűvé vált, és rövidesen francia fordítása is megjelent. Egy keresztény ifjúsági szervezet aktivistája, Moina Michael a vers megismerése után pipacs kitűzésével fejezte ki szolidaritását az elesett katonákkal.

A legjelentősebb veteránszervezet, a Brit Királyi Légió terjesztette el azt a papírból készült pipacs jelvényt, a Poppy-t, melynek viselésével az összes háborúkban elesett brit katonára emlékeznek.  Ma már a Poppy Egyesület önálló gyárral rendelkezik, ahol háborús árvák helyett mozgássérültek és korlátozott munkaképességűek dolgoznak. A Poppy Day, és a veteránok támogatásának ügye jelentős társadalmi támogatottsággal bír.

Miért nyílik a pipacs novemberben a briteknél – az emlékezés virágai
A kis piros papír pipacs kitűző, a Poppy (forrás: Wikipedia)

Szólj hozzá