Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Piros riasztást adtak ki Nagy-Britannia szerte a hó miatt

A brit meteorológiai szolgálat (Met Office) piros riasztást adott ki a Nagy-Britannia szerte a már lehullott hómennyiség és a még várható hózáporok miatt. Az szigetország egyes területein már teljesen megbénult az élet.

Piros riasztást adtak ki Nagy-Britannia szerte a hó miatt
A leginkább érintett terület Skócia, piros riasztást adtak ki a hó miatt (Forrás: internet)

Leginkább Észak-Angliát, Skóciát és Írországot sújtja a havazás

Az időjárás tekintetében Nagy-Britannia igencsak szórt képet mutat. Vannak területek, ahol nem is értik, mi ez a nagy riadalom, hisz szinte semmi hó nem esett. Skóciába érve azonban mindjárt más a helyzet. A Met Office a legmagasabb szintű figyelmeztető jelzést adta ki Skócia középső övezetére. Ezen a területen nagyon szélsőséges időjárás várható. Az előrejelzések szerint szerda délután 3 óra és csütörtök délelőtt 10 óra között akár 40 centiméteres hó is eshet, “hóviharszerű” körülmények között.

A rendőrség szerte az országban azt tanácsolta az autósoknak, hogy ha lehet, ne induljanak útnak. A erős havazás miatt rosszak a látási viszonyok, az utak csúszósak.

Több száz óvodát, iskolát zártak be a mai napon. A leginkább érintett területeken csütörtökön is tanítási szünet lesz a legtöbb oktatási intézményben.

A közlekedésben már káosz van

A tömegközlekedést is széles körben érinti a kialakult hó-helyzet. A ScotRail már megszüntette a szolgáltatásokat a kritikus területen, és bejelentette, hogy csütörtök délelőtt 10 óráig nem közlekednek a vonatok azokon a területeken, amelyekre piros riasztást adta ki. A Glasgow repülőtér bejelentette az összes járatának felfüggesztését a szerdai nap hátralevő részében. Az észak-angliai és skóciai területekre a „potenciális életveszélyre figyelmeztető” riasztást csütörtök reggel 6 és este 6 között lesz érvényben, mert egyes területeken nagyon sok hó eshet és a hófúvások torlaszokat hozhatnak létre.

A Londonra, East Midlands-re kiadott figyelmeztetés csütörtök délelőtt 10-ig tart.  A Heathrow reptérről egy gép sem száll fel szerdán, minden járatot töröltek.

Az ország többi részére sárga figyelmeztetést adtak ki, mert sok helyen okozhat a hó nehézséget az utazásban, illetve áramellátási zavarok léphetnek fel. Szinte mindenhol az országban nagyon hideg lesz, helyenként -11 fokra is csökkenhet a hőmérséklet.

Reméljük a zord időjárás nem tart sokáig. Akinek szerdán és csütörtökön útra kell kelnie feltétlenül tájékozódjon az indulás előtt!

...

Szólj hozzá