Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Polt Péter elsikálja Orbán vejének a disznóságait is?

Tovább gyűrűzik Orbán Viktor nagyobbik lánya férjének a korrupciógyanús botránya, napról, napra újabb információk jelennek meg az ügyről. A 24.hu szerint hét céget és ennél is több magánszemélyt nevezett meg érintettként az Elios- ügyben az Európai Unió csalás elleni hivatala, a portál birtokába került jelentésében. Ennyi résztvevő bőven elég a bűnszövetséghez vagy a bűnszervezethez, de persze csak akkor, ha a Polt Péter vezette ügyészség vizsgálata talál bizonyítékot bűncselekményre.

Az OLAF arra következtet, hogy a vizsgált 35 beruházás mindegyikében hasonló koreográfia alapján zajlottak a pályázatok.

Rendre ugyanazok a tanácsadók bukkantak fel, ráadásul közöttük, illetve a tendernyertes Elios között átfedéseket, némelykor összeférhetetlenséget tártak fel. Az összeférhetetlenség pedig az uniós szabályok szerint a legsúlyosabb szankciót vonja maga után: 100 százalékos támogatásmegvonást. Vagyis, az Elios-beruházásokra adott teljes, 13,1 milliárd forintnyi támogatás visszafizettetését tartja indokoltnak hivatal. Ez nem sokkal kevesebb, mint a pályázatokon taroló Elios összes, durván 15 milliárd forintos árbevétele 2012 és 2015 között.

Polt Péter “vezette” magyar ügyészség, amely ha a Fidesz érdeke úgy kívánta a “párt ökle” volt, most a  nyomozás sürgetése helyett közleményt adott ki. A volt Fidesz – tag főügyész kikér magának minden gyanúsítást, a testület szerinte a Fidesztől függetlenül végzi a munkáját. Hangsúlyozták: az ügyészség tevékenységét eddig is alkotmányosan, az objektív igazság kiderítése céljával végezte, és a jövőben is ezt teszi.

Polt Péter elsikálja Orbán vejének a disznóságait is?
Polt Péter elsikálja Orbán vejének a disznóságait is?

Közleményükben azt írták:

az elmúlt napokban “a tágabb értelemben vett igazságszolgáltatás függetlenségét súlyosan sértő, teljesen megalapozatlan állításokon alapuló politikusi nyilatkozatok” jelentek meg az OLAF által a magyar ügyészségnek megküldött ügyekkel kapcsolatban.

A közvélemény hiteles tájékoztatása miatt felhívták a figyelmet arra, hogy az OLAF az uniós pénzekkel összefüggő adminisztratív szabálytalanságokat vizsgálja, nem állapít meg büntetőjogi tényállást, nem végez bűnügyi bizonyítást.

 Részletezték az eljárási rendet:

>az OLAF eljárásának befejezésekor igazságügyi ajánlást tesz az adott nemzeti hatóságnak – Magyarországon a Legfőbb Ügyészségnek -, ha bűncselekmény gyanúját vélelmezi, és nyomozás megindítását kéri.

>a magyar ügyészség a legfőbb ügyész által megszabott protokoll szerint – bár erre nincs kötelezettsége – minden esetben elrendeli a nyomozást, és annak teljesítésével valamelyik nyomozó hatóságot bízza meg.

Mindannyiunk „megnyugtatására” jelezték:

az OLAF eljárásai általában több évig tartanak, és az adott ügy kiterjedtsége, bonyolultsága miatt a Magyarországon elrendelt nyomozások időtartama is évekig elhúzódhat.

Hangsúlyozták:

Magyarországon az OLAF-ajánlásra indított 36 ügyből 8-ban vádat emelt az ügyészség, 8-ban a nyomozó hatóság megszüntette az eljárást, míg a többi ügyben jelenleg is tart a nyomozás”.

Hogy végképpen ne legyeink kétségeink még hozzátették:

A vádemelés és megszüntetés ilyen aránya “megfelel az uniós átlagnak, illetve néhány százalékkal jobb annál”

Kitértek arra is, hogy az OLAF és a magyar ügyészség együttműködik eljárásaiban, rendszeresen cserél információt és tapasztalatot. A Legfőbb Ügyészség közleménye szerint az OLAF nagyra értékeli a magyar ügyészség és a legfőbb ügyész szakmai munkáját, azt elismeri, és magas színvonalúnak tartja.

Sírhatunk a gyönyörtől, milyen magas erkölcsi magaslatokban járnak a magyar bűnüldöző szervek.

Kizárólag a véletlen műve, hogy a fideszes nagykutyákat is érintő ügyekben, az akták tologatásán kívül nem történik semmi. Ezért röhög a magyar igazságszolgáltatáson Farkas Flórián, ezért lehet a Fidesz egyéni országgyűlési képviselő jelöltje Békés megyében a kétes ügyeiről elhíresült Simonka György. Nincsenek kétségeink: Polt Péter megteszi amit várnak tőle: csak úgy „törvényesen” elsikálja Orbán drágalátos vejének a disznóságait is.

...

Szólj hozzá