Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Pozitív kezdés várható Európában

Pozitív kezdésre lehet számítani pénteken az év utolsó kereskedési napján az európai értékpapírpiacokon.

Pozitív kezdés várható Európában
Pozitív kezdés várható Európában

Pozitív kezdés várható Európában

A határidős indexjegyzések alapján a főbb tőzsdék árfolyammutatói és az euróövezeti EuroStoxx50 index is 0,1 százalék erősödéssel kezdhetik a kereskedést.

Pénteken a német szövetségi statisztikai hivatal jelenteti meg előzetes adatait a németországi fogyasztói árak decemberi alakulásáról. Egyéb piacmozgató erejű európai makrogazdasági adat közzététele nem várható.

Csütörtökön az európai tőzsdék csekély forgalom közepette, London kivételével, veszteséggel zártak. A pán-európai Stoxx 600 index 0,33 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index 0,32 százalékkal csökkent, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,78 százalékkal.

Londonban a nyersanyagipari ágazatnak köszönhetően 0,03 százalékkal zárt pluszban az FTSE-100 index.

A frankfurti DAX index 0,69 százalék, a párizsi CAC-40 index 0,55 százalék veszteséggel fejezte be a kereskedést, Madridban 0,71 százalék, Milánóban 0,36 százalék volt az indexcsökkenés.

Az indexeket csütörtökön leginkább a távközlési szolgáltató és technológiai cégek papírjai terhelték meg, a BT, Ericsson, Immarsat és a Nokia nagyot veszített árfolyamából. Az Airbus részvénye több mint egy százalékkal gyengült annak hírére, hogy az A380-as óriásgép gyártásának a beszüntetését fontolgatja, ha nem kap megrendelést az Emirates légitársaságtól.

Az amerikai indexek nyereséggel fejezték be a csütörtöki kereskedést, a DJIA-30 rekordon zárt, a 71-ik alkalommal az idei évben. Az ázsiai tőzsdék többségén indexemelkedéssel indult az év utolsó kereskedési napja. Az index csak Tokióban csökkent kismértékben.

A Brent nyersolaj ára 0,65 százalékkal, hordónként 66,59 dollárra, a WTI ára 0,67 százalékkal, 60,24 dollárra emelkedett.

A WTI olaj ára 2015 júniusában állt legutóbb 60 dollár felett, a Brent pedig a héten korábban ért el 67 dollár feletti árat, amire 2015 májusában volt legutóbb példa. A csütörtöki áremelkedést az amerikai termelésben a múlt héten váratlanul bekövetkezett csökkenés váltotta ki. Az Egyesült Államok napi csaknem tízmillió hordó olajat termel. Elemzők arra számítottak, hogy az év végére már csatlakozik a napi tízmillió hordónál többet termelő országok Szaúd-Arábiából és Oroszországból álló szűk csoportjához.

A dollár árfolyama és az arany ára alig változott. Az eurót 0,07 százalékkal jegyezték erősebben 0,1950 dolláron. Az arany ára 0,04 százalékkal unciánként 1297,70 dollárra emelkedett.

...

Szólj hozzá