Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Házi csodaszerek kullancscsípés ellen

Elmondjuk hogyan védekezhetsz házi csodaszerekkel a legjobban és legbiztosabban a kullancscsípés ellen. Gyors, olcsó, egyszerű házi praktikák.

Házi csodaszerek kullancscsípés ellen
A kép forrása: topzine.cz

Itt a meleg, a jó idő és ilyenkor mindenki rengeteg időt tölt a szabadban. A sok szép élmény mellett azonban veszély is leselkedhet ránk, főleg az erdőkben, árnyékosabb területeken. A fűben, bokrok és gazok közt járva kellemetlen meglepetésben lehet részünk, ha nem védekezünk a kullancsok ellen. Ezek az élősködő vérszívók súlyos betegségeket okozhatnak, gyakran fertőzöttek.

Érdemes tehát időben felkészülni a kirándulós időszakra, arra hogy hogyan tudod elriasztani őket.

Íme, a legjobb és leghatásosabb házi csodaszerek kullancscsípés ellen. Gyors, olcsó, egyszerű házi praktikák.

Az alábbi ötletek sokat segíthetnek a csípés megelőzésben:

Almaecet

A kirándulás előtt 3 napig, naponta igyál egy evőkanál almaecetet. A kirándulás napján is, sőt ezen a napon márts egy rongyot az almaecetbe és dörzsöld be vele a fedetlen testrészeidet.

Élesztő

A kullancsok gyűlölik az ízét, illatát.

 Citromos főzet

Apríts vékony karikákra egy citromot, dobd forrásban lévő vízbe, majd vedd le a tűzről. Egész éjszakára hagyd a a vízben. Másnap szűrd le és kend át a citromos vízzel a tested.

Házi csodaszerek kullancscsípés ellen
A kép forrása: topzine.cz

Hagyma, fokhagyma

Utálják az illatát a kullancsok. Egyetek belőle jó sokat, hidd el, megéri! Messzire elkerülnek majd a vérszívók.

Rozmaringos főzet

Forralj egy lábosban vizet, majd 3 marék friss rozmaringlevelet dobj a forrásban lévő vízbe. Leveszed a tűzről és fél órát hagyod állni. Szűrd le a vizet, távolítsd el a leveleket. A rozmaringos lével kend be a testedet és várd meg, amíg megszárad.
A következő olajokat nagyon kis mennyiségben, finoman dörzsöld a testedre, oda, ahol nincs rajtad ruha. Lábszáradra, karodra, fül mögé, nyakadra például. Sőt, az a legjobb, ha a ruhádra is csepegtetsz.

Ezeket az olajokat biztosan utálják a kullancsok, az illata elriasztja őket:

Levendula olaj

Borsmenta olaj

Citromfű olaj

Eukaliptusz olaj

Citrom olaj

Geránium (rózsamuskátli) olaj

A megelőzés ellenére, este, a kirándulás után mindenképpen vizsgáld át magadat és a családtagjaidat is, hogy nem került-e belétek kullancs. A hónaljat, combhajlatot, lábszárakat, fül mögötti területet és a hajas fejbőrt is érdemes alaposan átnézni. Ha a fenti megelőző módszerek bármelyikét beveted, kicsi az esélye annak, hogy fogsz magadon találni vérszívót, de ettől függetlenül az ellenőrzés nem maradhat el. A kullancs ugyanis akár napokig is észrevétlenül szívhatja a véredet.

Szólj hozzá