Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

A puha és kemény Brexit ideje lejárt, létezik harmadik út

Theresa May kormánya Brexit ügyben megosztott. Formálódik egy harmadik tábor, amelynek tagjai nem csak a “puha” és “kemény” Brexit végleteiben gondolkodik.

Henkel beszólt az Unió büntet a Brexitért 2
Kép: Verdict

Az arany középút vezethet „jó üzlethez” Brexit-ügyben

Hivatalosan a May-kabinet azt állítja, hogy teljes egységet alkotnak Brexit ügyben. Ám a kormánytagok sokszor egymásnak ellentmondó nyilatkozatai nem ezt az állandóan bizonygatott egységet tükrözik.

Liam Fox, a Nemzetközi Kereskedelmi Minisztérium vezetője irányítja a “kemény”-Brexit csoportot, mely mögé Boris Johnson, külügyminiszter, Chris Grayling, közlekedési miniszter, Priti Patel, nemzetközi fejlesztések minisztere és Andrea Leadsom, az Alsóház vezetője sorakozott fel. Az Ő hitvallásuk megegyezik a Theresa May által korábban megfogalmazott állásponttal: a Brexit az Brexit.

Akik ettől merőben eltérő módon vezetnék ki az Egyesült Királyságot az Európai Unióból a Philip Hammond, pénzügyminiszter által vezetett csoport. Mindannyian “puha”-Brexitet és egy hosszú átmeneti időszakot akarnak. Tagjai között Jeremy Hunt, egészségügyi minisztert, Justine Greening, oktatásügyi és a női esélyegyenlőségi minisztert, Amber Rudd, belügyminisztert és Greg Clark, ipar és energiaügyi minisztert találjuk .

Közben – a Daily Express szerint – Theresa May és közvetlen helyettese, Damian Green most már egy olyan csoportot vezet, amely úgy gondolja, hogy az EU-ból való kilépés bonyolultságát az jelenti, hogy Nagy-Britanniának inkább átmeneti intézkedésekről kell tárgyalnia a zökkenőmentes kilépés érdekében. Eme elgondolás szerint May enyhített a korábbi véleményén, és mégis megállapodásra törekszik. Az olyan prominens, egykor kemény-Brexites kampányolók, mint Michael Gove, a környezetvédelmi, élelmiszerügyi és vidékfejlesztési miniszter és a David Davis, Brexit ügyi miniszter szintén a „középutas” csoportot erősíti már. Biztonsággal kimondható, hogy ebbe a körbe tartozik a helyi önkormányzatokat összefogó minisztérium élén álló, Sajid Javid is.

Az egyik miniszter közeli munkatársa azt mondta, hogy sok kabinettag most az Egyesült Királyság “sziklaperemre sodródását” kívánja elkerülni. Nyilván senkinek sem érdeke, hogy a 2019 márciusi kilépés után Nagy-Britannia gazdaságilag a perem szélére sodródjon. “Azt hiszem, a kabinetminiszterek többsége puha Brexitet szeretne. Úgy gondolom, a nézetkülönbség abban van köztük, hogy nem értenek egyet abban, mi számít Brexitnek” – mondta el a meg nem nevezett forrás.

A miniszteri álláspontok formálódása a kabinettagok beszédeiben is nyomon követhető

A Cicero Group nevű, politikai kockázati tanácsadással foglalkozó cég nemrég elemezte a miniszterek beszédeit. Szerintük Amber Rudd, belügyminiszter nagyon jól példázza, hogy a Brexit ügyben megnyilvánuló szókimondó stílus hogyan változott át fokozatosan az átmenet mellett szóló érveléssé. Davis és Gove sokak számára meglepetés lehet, hogy a középutas csoport táborát erősítik. Hiszen valóságos szabadságharcosokként küzdöttek a Brexit mellett, de beszédeik és pozícióik mérsékeltek lettek a szavazás óta. Liam Fox kemény-Brexit csoportja úgy gondolja, hogy egy olyan Brexit mellett áll ki, amilyet az emberek akarnak, akartak. Néhány miniszter úgy érzi, hogy Hammond csoportja esetleg nem áll összhangban azzal, amire az ország a júniusi szavazáson leadta a voksát.

Lord Hayward, a Tory szakértő és közvélemény-kutató azt mondta, hogy valójában “hiteles” képet mutat, hogy különböző nézetekkel vesznek részt a kabinettagok az olyan típusú tárgyalásokon, mint a kilépési tárgyalássorozat. Azt mondta, hogy a különböző álláspontokkal az egyéni portfóliók reflektálnak az EU tárgyalások kihívásaira. A szakértő elmondta:”az emberek a nyilatkozataikon keresztül ítélik meg a politikusokat, főleg olyan esetekben, amikor a másokénál, egyszerűbbnek tűnő megoldást kínálnak fel.”

A kabinet szakadozását az általános választások eredménye indította el, miután a Konzervatív Párt elvesztette parlamenti többségét. Theresa May, miniszterelnök a Lancaster House-ban tartott beszédében elismerte, hogy egyes területeken átmeneti időszakra van szükség. Ám arra is figyelmeztetett, hogy Nagy-Britannia nem félhet elhagyni a tárgyalásokat, ha Brüsszel „rossz üzletet” ajánlana fel.

Más források viszont még mindig ragaszkodnak ahhoz, hogy a kabinet sokkal egységesebb, mint amilyennek tűnik…

Szólj hozzá