Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Puigdemont a katalán elnökjelölt, de elfogják, ha hazamegy

Roger Torrent, a katalán parlament elnöke hétfőn Barcelonában tartott sajtótájékoztatót. Ott Carles Puigdemont, a leváltott katalán vezetőt nevezte meg hivatalos jelöltként Katalónia elnöki posztjára. A régi-új katalán elnökjelölt ellen Spanyolországban érvényes elfogatóparancs van kiadva.

Puigdemont a katalán elnökjelölt, de elfogják, ha hazamegy
Carles Puigdemont-ot, a hivatalos katalán elnökjelöltet hazájában továbbra is körözik (forrás: Flickr)

A leváltott elnök az új elnökjelölt

Carles Puigdemont újraválasztását az Együtt Katalóniáért (Junts pel Catalunya) és a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) függetlenségi pártok támogatják. Nekik azonban nincs többségük a katalán parlamentben. Puigdemont újraválasztásához szükség van a parlament harmadik függetlenségi pártjának, a Népi Egységnek (CUP) a szavazataira is. A párt a katalán házelnök sajtótájékoztatójáig még nem döntött a támogatásról.

A katalán parlament elnöke arról nem beszélt, hogy mikor tartják meg az elnökválasztást. A jogszabályi előírások szerint a szavazási folyamatot január 31-ig meg kell kezdeni. A politikus elmondta: a múlt héten egyeztetett a helyi törvényhozás pártjaival, amelynek eredménye szerint Puigdemont rendelkezik a legnagyobb támogatással. Úgy vélekedett:

„Puigdemont jelöltsége teljes legitimitással bír.”

Madriddal is egyeztetne a voksolás előtt

A házelnök bejelentette azt is, hogy találkozót kezdeményez Mariano Rajoy, spanyol miniszterelnökkel, Katalónia jelenlegi “rendellenes” helyzetének megvitatásáról. Ott kívánja felvetni azt a súlyos problémát is, hogy a parlament “nyolc képviselője látja megsértve politikai képviselethez való jogát és az állampolgárokét, akiket képvisel”.

Hozzátette továbbá, hogy mindenképpen találkozni kíván azzal a három katalán képviselővel, akik jelenleg előzetes letartóztatásban vannak. Akárcsak a leváltott elnökkel és négy politikus társával, akik jelenleg Brüsszelben tartózkodnak már hosszabb ideje.

Puigdemont a katalán elnökjelölt, de elfogják, ha hazamegy
Szabadság, vagy függetlenség - nem mindegy! (forrás: Flickr)

Jogi problémák nehezítik az megoldást

Az amúgy is kiélezett, és példa nélkül álló alkotmányos helyzetet további jogi problémák is nehezítik. Egyelőre ugyanis nem tisztázott, hogy a távollévő elnökjelölt miként venne részt a róla szóló választásban. Lehetséges megoldás lenne az Internetes Skype-kapcsolat, vagy ha egy másik képviselő olvasná fel helyette programbeszédét. Végső esetben a szöveget írásban nyújtanák be a törvényhozásnak.  Érdekes kérdés az is, hogy vajon a házelnökség engedélyezi-e a Brüsszelben lévő képviselő szavazatainak átruházását. E nélkül ugyanis nincs meg a szükséges többség.

A katalán parlament jogászainak múlt heti állásfoglalása szerint a jelölt személyes jelenléte elengedhetetlen a vita és a szavazás során. Ezt az álláspontot osztja a spanyol kormány is. Már bejelentették, hogy Madrid bírósághoz fordul, ha távollétében mégis elnökké választják a külföldön tartózkodó katalán politikust.

Továbbra is kérdéses Puigdemont szabadsága

Mint ismeretes, Carles Puigdemont ellen továbbra is érvényben van az elfogatóparancs Spanyolországban. Így kérdéses a sorsa abban az esetben, ha spanyol földre lép.

Ugyanakkor a spanyol legfelsőbb bíróság hétfőn nem adott ki újabb európai elfogatóparancsot Puigdemont ellen. Döntésével visszautasította a spanyol ügyészség reggeli indítványát.

A vádhatóság azért nyújtott be hétfő reggel újabb előterjesztést az európai elfogatóparancs kiadására, mert Puigdemont Koppenhágába utazott egy előadást tartani. Így az a furcsa helyzet állt elő, hogy a volt, és egyben újonnan jelölt katalán elnök Európában szabadon mozoghat, szabadsága azonban saját hazájában veszélyben forog.

...

Szólj hozzá