Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Puliszka és társai – egyszerűek, finomak – Gyomrot kímélő falatok az ünnepek között

E csöndesebb napokon érdemes megismernünk egy ragyogóan variálható ízt. A kukoricáról van szó. Latin- és Közép-Amerika őslakosai (aztékok, maják, inkák) olcsó, mindennapi eledele volt. Állítólag még a pattogatott kukoricát is ismerték. Kolumbusz matrózai először Kuba földjén találkoztak ezzel a csöves gabonával. Ott már akkor használták a belőle őrölt lisztet, a csöveket parázson sütötték vagy megfőzték. Elég sokára terjedt el Európában. Nálunk azért hívták tengerinek vagy törökbúzának, mert török közvetítéssel került hozzánk.

Erdélyi juhtúrós puliszka.
Erdélyi juhtúrós puliszka. Kép forrása: http://fozzunkvalamit-pirosmami.blogspot.co.uk/

A népi orvoslásban cukorbaj, vesebetegség és hasmenés ellni szerként tartották számon.

Újabban készítenek belőle kukorica-olajat, amit kizárólag hidegen ajánlanak salátákhoz. A kutatások szerint jó rák és epegyulladás ellen is, semlegesíti a sok savat. Fogyasszuk hetente egyszer valamilyen formában! A pattogatott kukorica diétákhoz alkalmas eledel. Állandó fogyasztásra nem jó, mert csak E-vitamint és kevés vasat tartalmaz. Szervezetünknek többféle vitaminra van szüksége.

Jó tanács: inkább kukoricalisztet, mint hosszan fővő kukoricadarát használjunk!

Juhtúrós puliszka

Elfeledett erdélyi étel.

1 liter sós vizet forraljunk fel, ebben habverő segítségével keverjünk bele először 1 dl kukoricalisztet, ha még nagyon folyós volna, toldjuk meg néhány evőkanálnyi kukoricaliszttel. Sűrűn kevergessük, különben „robban”. Kapcsoljuk ki alatta a lángot, fedjük le, és 10.15 percig hagyjuk dagadni.

A kész, forró puliszkát egyesek hideg tejjel szeretik enni, mások olajos kanállal tűzálló edénybe szaggatnak belőle egy sort. Befedik vagy reszelt sajttal, vagy juhtúróval, egyesek pedig pirított hagymaszeletekkel, a tetején eloszlatnak puliszkaréteget, aztán röviden átsütik. Akadnak, akik a végén tejföllel megkenik.

Másik mennyei eledel, ha a kész puliszkát meghintjük 6-7 dkg darált mákkal és néhány evőkanálnyi mézzel.

Kedvelhetjük a puliszkát gyors köretnek paprikásokhoz vagy pörköltekhez, de galuskának sem utolsó így: egy egész tojást cseppnyi olajjal, sóval és kukoricaliszttel alaposan kikeverünk. Fél óráig állni hagyjuk, amíg galuska keménységű lesz. Akkor beleszaggatjuk bármilyen krémlevesbe (például sütőtök-krémlevesbe).

Máléfalatok – nagyszerű egytálétel

5 dl tejet felfőzünk 5 dl vízzel (vagy tejsavóval), némi sóval. Ebben habverővel híg puliszkát készítünk. Egy tűzálló edényt (tepsit) kikenünk 2 dl tejföllel, esetleg juhtúróval. Beleöntjük a puliszkát, és juhsajttal a tetején megsütjük. Amint a sajt elolvad, személyenként mélyedéseket vágunk bele, és egy-egy egész tojást beleütünk. A tojások keményedéséig tovább sütjük. Máris tálaljuk.

A fentieken kívül is sok kiváló recept készülhet kukoricaliszttel.

...

Szólj hozzá