Zárójel
Rabbi a világvégén
(fotó: Chabad org news)

Rabbi a világ végén

Különleges Rabbitalálkozó volt a spanyolországi Gironában. A konferenciát a Magyarországon is egyre erősebb Lubovicsi  haszid mozgalom szervezte, azoknak a rabbiknak, akik a világ zsidósága által legelhagyatottabb, legkisebb közösségeket szervezik.

(fotó: Chabad org news)
(fotó: Chabad org news)

A Lubavicsi „udvar”

a zsidóság egyik legsikeresebb közösségszervező ereje, a konferencia 45 résztvevője között is többen voltak, akik csak nem régen kezdték munkájukat, ott volt például a legfrissebb központ, a laoszi vezetője, sőt a nyáron nyíló ibizaié is.

Ezek a központok azok, amelyek az alapító az 1994-ben elhunyt Lubavicsi rebe Menachem Mendel Schneerson  szellemiségét ápolják, és szervezik köré a zsidóság erre fogékony részét.

A Chábád, ahogy magukat nevezik, természetes módon nyit a világra, hiszen alapítója  – annak ellenére, hogy vallási kérdésekben hajlíthatatlan volt – egyéb ügyekben maga is nyitott volt a modern világ felé. Elie Wiesel béke Nobel-díjas író így beszélt róla:

A világ legelső hittudósai között tartották számon, ugyanakkor azonban ragyogó matematikusként és természettudósként is ismerték. Annak ellenére, hogy egy olyan vezetőnek tűnt, akinek közössége zárt jellegű, nagyon alaposan ismerte a modern világot, és lelkesen nyújtotta kezét a társadalomnak, zsidónak és nem zsidónak egyaránt: erényességre, tanulásra és egységre buzdította az embereket.

A spanyolországi találkozó is azt erősítette meg, hogy a Lubavicsi csoport ma is annak szellemiségében él, amit az író is megfogalmazott, így a világ legeldugottabb zugaiban is igyekeznek fenntartani a zsidó létezés lehetőségét. Egyik fő feladatuknak tekintik az elszórt zsidóság közösségé szervezése mellett azt, hogy az ezekre a helyekre tévedő turisták spirituális élete se szenvedjen csorbát az utazás alatt.

OLVASTAD MÁR?   A kettős állampolgár nem lehet tűzoltó Szerbiában?

Rabbi David Liberson

Barcelonából  alig  kb. 100 kilométert utazott, Laima Barber Maurítiusról viszont több mint 8000 kilométert tett meg azért, hogy részese lehessen a találkozónak.

Chábád Lubavics  1989-ben kezdte meg működését Magyarországon.

Oberlander Báruch szervezésébe. A mozgalom azóta nemcsak megerősödött, de annak ellenére is, hogy megítélése, úgy zsidó, mint nem zsidó körökben ellentmondásos, képes volt a hazai zsidóság egyik meghatározó erejévé válni.

2004-ben megalakították az Egyesült Magyarországi Izraelita Hitközséget, amelynek vezető rabbija mára megkerülhetetlen médiaszemélyiségé vált, a jelenlegi kormánnyal is kiváló kapcsolatot ápoló, nagyon szuggesztív fiatal Köves Slomó rabbi.
2 hozzászólás