Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Rabbi a világ végén

Különleges Rabbitalálkozó volt a spanyolországi Gironában. A konferenciát a Magyarországon is egyre erősebb Lubovicsi  haszid mozgalom szervezte, azoknak a rabbiknak, akik a világ zsidósága által legelhagyatottabb, legkisebb közösségeket szervezik.

(fotó: Chabad org news)
(fotó: Chabad org news)

A Lubavicsi „udvar”

a zsidóság egyik legsikeresebb közösségszervező ereje, a konferencia 45 résztvevője között is többen voltak, akik csak nem régen kezdték munkájukat, ott volt például a legfrissebb központ, a laoszi vezetője, sőt a nyáron nyíló ibizaié is.

Ezek a központok azok, amelyek az alapító az 1994-ben elhunyt Lubavicsi rebe Menachem Mendel Schneerson  szellemiségét ápolják, és szervezik köré a zsidóság erre fogékony részét.

A Chábád, ahogy magukat nevezik, természetes módon nyit a világra, hiszen alapítója  – annak ellenére, hogy vallási kérdésekben hajlíthatatlan volt – egyéb ügyekben maga is nyitott volt a modern világ felé. Elie Wiesel béke Nobel-díjas író így beszélt róla:

A világ legelső hittudósai között tartották számon, ugyanakkor azonban ragyogó matematikusként és természettudósként is ismerték. Annak ellenére, hogy egy olyan vezetőnek tűnt, akinek közössége zárt jellegű, nagyon alaposan ismerte a modern világot, és lelkesen nyújtotta kezét a társadalomnak, zsidónak és nem zsidónak egyaránt: erényességre, tanulásra és egységre buzdította az embereket.

A spanyolországi találkozó is azt erősítette meg, hogy a Lubavicsi csoport ma is annak szellemiségében él, amit az író is megfogalmazott, így a világ legeldugottabb zugaiban is igyekeznek fenntartani a zsidó létezés lehetőségét. Egyik fő feladatuknak tekintik az elszórt zsidóság közösségé szervezése mellett azt, hogy az ezekre a helyekre tévedő turisták spirituális élete se szenvedjen csorbát az utazás alatt.

Rabbi David Liberson

Barcelonából  alig  kb. 100 kilométert utazott, Laima Barber Maurítiusról viszont több mint 8000 kilométert tett meg azért, hogy részese lehessen a találkozónak.

Chábád Lubavics  1989-ben kezdte meg működését Magyarországon.

Oberlander Báruch szervezésébe. A mozgalom azóta nemcsak megerősödött, de annak ellenére is, hogy megítélése, úgy zsidó, mint nem zsidó körökben ellentmondásos, képes volt a hazai zsidóság egyik meghatározó erejévé válni.

2004-ben megalakították az Egyesült Magyarországi Izraelita Hitközséget, amelynek vezető rabbija mára megkerülhetetlen médiaszemélyiségé vált, a jelenlegi kormánnyal is kiváló kapcsolatot ápoló, nagyon szuggesztív fiatal Köves Slomó rabbi.

Szólj hozzá