Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Nem minden az ár – rákot okozhat egy hamis lábbeli

Tele van a piac a „pont olyan, csak mégsem, viszont olcsó” darabokkal, amiktől azt reméli tulajdonosa, hogy a barátnő, a kolléganő, a szomszédasszony baromi irigy lesz, ha meglátja rajta. Ám ebben az esetben is érvényes az ár-érték arány. Sőt, az életébe is kerülhet a csel.

Nem minden az ár – rákot okozhat egy hamisított lábbeli
fotó: ötletdivak.hu

Olyan, mintha

Magyarország átlagosan a hetedik helyen áll a hamisítás európai ranglistáján. Hosszú távon akár májrákot is okozhat egy hamisított cipő – hívta fel a figyelmet az InfoRádió Aréna című műsorában a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) titkára. Németh Mónika szerint a legveszélyesebb mégis a nem eredeti gyógyszerek használata.

“Évente 230 milliárd forintra becsülik Magyarországon a hamisítás által okozott károkat, ami másként kifejezve 11 ezer munkahelyet jelent évente.

Lényegében mindent hamisítanak, amit el lehet adni. Régen elsősorban luxuscikkeket – drága parfümöket, táskákat, kiegészítőket – hamisítottak, de ma már mindent a fogkrémektől a mosóporon át a legtriviálisabb termékekig – hangsúlyozta a szakember.

Cipőtől rákot? Igen!

Hamisításnak azt nevezzük, amikor olyan jelöléssel lát el valaki egy terméket, amihez nem volna joga. Így viszont kárba vész az eredeti termékbe fektetett, akár évekig tartó kutatás, marketing és minden más energia. Emiatt munkahelyek szűnnek meg, hiszen bevételektől esik el.

„egy uniós kutatás például azt mutatta ki, hogy Magyarország a bőröndök, kézitáskák hamisítása terén a negyedik helyen áll az unióban.”

Egy hamis cipőből a szervezetbe jutó káros anyag például hosszú évek alatt májrákot okozhat.

“Láttam már olyan úgynevezett tangapapucsot is, amely két óra viselés alatt a hő hatására teljesen kidörzsölte a tulajdonosa lábát és erős allergiás reakciót váltott ki. Ő talán a szerencsésebbek közé tartozik, mert azonnal kiderült a káros hatás és orvosolni lehetett”.

Nagyon veszélyesek a hamis gyógyszerek is. Ezzel kapcsolatban Németh Mónika elmondta:

„az egyik legdurvább tapasztalata, hogy rákbetegeknek adnak el hamis táplálékkiegészítőket, így visszaélnek a kiszolgáltatott emberek reményével.”

(forrás: Inforádió)

Szólj hozzá