Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Rakott brokkoli

A karácsonyi és újévi nagy evések között érdemes kicsit könnyebb, hús nélküli egytálételt készíteni a családnak.

Rakott brokkoli
Rakott brokkoli

Rakott brokkoli – Szükséges hozzá:

  • fél kg sós vízben megfőtt brokkolirózsa,
  • 25 dkg gomba,
  • egy maréknyi szójás fasírtpor,
  • fél dl ketchup,
  • 10 dkg reszelt kemény sajt (még izgalmasabb kékpenészes sajttal),
  • 1 pohár tejföl,
  • 1 db nagyobb főtt krumpli és kb. fél dl olívaolaj.

Először megmossuk, ha kell, megtisztítjuk és apróra vágjuk a gombát, kevés olajon megpároljuk, felöntjük a kecsappal és kb. fél dl vízzel. Belekeverjük a szójás port, ami eleve fűszeres. 20 percig hagyjuk, hogy tésztaszerűen kenhetővé dagadjon.

Egy tűzálló edényt vagy tepsit jól kiolajozunk, és elkezdjük belerakni a rétegeket.

Az aljára kerül a tisztított, vékonyra vágott krumpli, megsózzuk. Ezen szétosztjuk egy rétegben a puhára főtt brokkoli felét, megszórjuk a reszelt sajt felével. Egyenletesen elsimítjuk rajta a gombás keveréket, befedjük a brokkoli másik felével és a maradék reszelt sajttal. Végül elkenjük a tetején a csipetnyi szerecsendióval kevert tejfölt.

Fedővel vagy alufóliával lefedjük az edényt, majd a sütőbe tesszük. Háromnegyed órán át hagyjuk összesülni, aztán levesszük a fedelét, és addig sütjük, amíg a teteje kissé megpirul. Tálalhatjuk frissen, forrón vagy szeletekben felmelegítve. Ha szükséges, hideg tejfölt is kínálhatunk hozzá.

Már csak mosogatnunk kell a sok edényt. Vigaszul mondjuk, hogy a családnak két ebédre is elegendő ez a mennyiség.

...

Szólj hozzá