Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Rakott karfiol gazdagon – így készítse el az ünnepekre

El­in­dult igazi hó­dító út­jára az egyik legfinomabb és legkönnyebben elkészíthető ma­gyar étel! Vi­lág­szerte imád­ják a di­é­tá­zók. Ezt a fi­nom­sá­got az egész csa­lád imádni fogja, mégis bün­tet­le­nül ehe­ti­k.

Rakott karfiol gazdagon.
Rakott karfiol gazdagon.

Rakott karfiol gazdagon – hozzávalók:

*1 kg (nagyobb fej) torzsától, leveleitől megfosztott karfiol,
*3-4 db krumpli,
*fél kiló darált pulykahús,
*1 fej hagyma,
*2 gerezd fokhagyma,
*450 gr tejföl,
*10-15 dkg reszelni való (Pannónia) sajt,
*só, ketchup, olívaolaj,
*1 dl bor,
*szerecsendió.

Külön sós vízben puhára főzzük a karfiolt, külön a héjas krumplit. A karfiolt szűrőkanálon lecsepegtetjük, a krumplit hideg vízben lehűtjük, meghámozzuk. A darált húst olajon párolt hagymára tesszük, hozzáadjuk a fokhagymát és a bort, ebben megpuhítjuk. Kedvünk szerint ízesíthetjük provanszi fűszerkeverékkel vagy majoránnával, bazsalikommal, rozmaringgal.

Tűzálló tepsit kiolajozunk, erre rakunk egy sor vékonyra szeletelt krumplit, megsózzuk. A következő réteg a puha darált hús legyen, majd a tetején szétosztjuk a főtt karfiolt. Jöhet rá a reszelt sajt is. A tetejét befedjük egy fél kiskanálnyi szerecsendióval elkevert tejföllel.

A tepsire alufóliát teszünk, berakjuk a sütőbe, és kb. óra alatt megsütjük. A sütés vége felé az alufóliát levesszük róla, hogy piruljon. Ha kihűlt, adagokra vágjuk, az adagokat átlátszó fóliában a hűtőszekrénybe tesszük.  Mikróban való felmelegítéskor még egy kis tejföllel dúsíthajuk az adagokat.

Készíthetjük hús nélkül, de akkor több reszelt sajttal is.

...

Szólj hozzá