Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Régebben még Áder szerint is el kellett volna venni a határon túli magyarok szavazati jogát

Érdekes felvételre bukkant egy internetező, néhány archív felvételt megnézve. Egy 1993-as videóban ugyanis az akkor még fiatalos Áder János elmondta, a Fidesz nem támogatja a külhoni magyarokat olyan magasságokban mint amilyenekben manapság üldözik a szavazatukat.

Nem itthon adóznak, ne szóljanak bele az életünkbe

Áder több okot is felsorol azzal kapcsolatban, hogy pártja, a Fidesz miért is nem támogatja a választójognak a külhoni magyarokra vonatkozó kiterjesztését, amiért aztán 2011 óta nagyon is kardoskodik ugyanaz a párt, a kétharmad birtokában pedig meg is valósított. Elmondja, elvileg nem tartják helyesnek, hogy Magyarország legfontosabb belpolitikai kérdéseiben olyanok is döntsenek akik nem élnek itthon, valamint nem fizetnek itthon adót. Többek között azt is hozzátette, hogy azoknak, akik a két választás között nem tudják elmondani az általuk választottakkal kapcsolatos véleményüket és közülük sokaknak már semmilyen kötődése nincs az országhoz, nem kellene szavazati jogot adni.

Egyre fogynak a határon túl is magukat magyarnak valló emberek

Több okot is felsorolt

Az azóta köztársasági elnökké lett Áder a felvételen azt is elmondja, a külhoni magyarok szavazatainak ellenőrzése és kontrollja is sokkal nehezebb, mint a határon belül leadott szavazatok estében, amellett, hogy a költségeket is jelentősen növelné a külhoni magyarok szavazati jogának megadása, a szavazások alkalmával. A felvételből kiderül az is, Áder akkoriban, vagyis 1993-ban, úgy gondolta, aki részt akar venni a magyar országgyűlési választásokon, az ,,költözzön haza Magyarországra”.

Áder egyébként már korábban is tett olyan dolgokat, melyekkel közharagot váltott ki. Így volt ez például a Lex CEU aláírásakor is, akkor a fiatalok – hogy joggal vagy nem, azt döntse el a kedves olvasó – a ,,bajszos szar” névvel illették, ugyanis úgy gondolták, nem egy demokráciára vall, egy felsőoktatási intézmény önös érdekből való ellehetetlenítése.

Napraforgók gyülekezete

Látható tehát, hogy azon a véleményen voltak anno, 1993-ban a Fidesznél, mint most Gyurcsány és a Demokratikus Koalíció. A párt elnöke azt mondta, aláírásgyűjtést indítanak annak érdekében, hogy ne szavazhassanak azok, akik soha nem éltek Magyarországon, így nem viselik szavazatuk következményeit.

Egyébként érdekes a téma, ugyanis nemrég egy közvélemény-kutatás arra az eredményre jutott, hogy a legtöbb, Magyarországon élő magyar szerint az, hogy külhoni magyarok beleszólhatnak az ország ügyeibe, nem helyes: 24.hu megbízásából januárban készült kutatás eredménye azt mutatta: a megkérdezettek 70 százaléka nem ért egyet azzal, hogy a határon túli magyarok is beleszólhatnak az ország ügyeibe, 40 százalékuk pedig el is venné a szavazati jogukat.

A határon túli magyarok főleg a Fideszre szavaznak

Egy másik, ezzel a témával kapcsolatos felmérés szerint pedig a válaszadók 77 százalékának nem tetszik, hogy a határon túli magyarok és a kivándorolt magyarok másként szavazhatnak.

A Fidesz-szavazók 82, a bizonytalanok 66, a Jobbik-szavazók 63, az MSZP-szavazók 33 százaléka ért egyet a határon túli magyarok magyar állampolgárságra való jogosultságával. A legnagyobb érdekesség az egészben mégiscsak az, hogy a kutatásban résztvevők 56 százaléka tudja, hogy a határon túli magyarok elsöprő többsége a Fideszre szavaz.

...

Szólj hozzá