Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Rekord számú alkoholistát ápolnak a brit kórházakban

Az alkoholfogyasztás miatt a kórházba szállított emberek száma rekordot ért el Angliában. A legújabb számadatok legalábbis azt mutatják, hogy rekord számú alkoholistát ápolnak a brit kórházakban. Az egyik oka ennek az, hogy az elmúlt években meredeken csökkentették a függőség gyógyítására szánt támogatást.

Rekord számú alkoholistát ápolnak a brit kórházakban
Az alkoholizmus a nőket és a gyerekeket is érinti (forrás: pixabay)

Az alkoholizmus miatt kórházba kerülők száma

Az alkohollal kapcsolatos kórházi kezelések száma több mint kétharmadával nőtt egy évtized alatt. A szám csupán 2017-ben több mint 1,1 millióval nőtt, a Public Health England (PHE) adatai szerint. A politikusok és a kampányok arra figyelmeztetnek, hogy a közegészségügyi infrastruktúrára vonatkozó kormányzati csökkentések a kiszolgáltatott emberek ezreinek okoznak súlyos problémákat. A kórházakon belül leginkább a sürgősségi osztályok kerülnek emiatt gyakran krízis helyzetbe.

Szigorítások

Az elmúlt 4 év során 16 százalékkal csökkentették az alkohol- és kábítószerfüggők kezelésének támogatását Angliában. Ugyanakkor, ezzel párhuzamosan a kórházi felvételek száma 13 százalékkel nőtt. Az elmúlt évek adatai azt mutatták, hogy a szenvedélybetegségek elleni küzdelemben a kormány által finanszírozott támogatás három év alatt 10% -kal csökkent. Jonathan Ashworth, az árnyékkormány egészségügyi szak-államtitkára elmondta: “Ezek nagyon aggasztó számok, és újra felfedik az alkoholizmusnak a társadalomra gyakorolt ​​hatását. Az alkoholfüggőség leküzdése, az alkoholizmus által sújtott állampolgárok és családok támogatása számomra jelenleg a legfontosabb”.  Nyilatkozatában azt is kifejtette, hogy “a legfontosabb feladat jelenleg a közegészségügyi szolgáltatások újjáépítése.”

Szomorú statisztika

A felmérések szerint 7,8 millió ember vallotta be, hogy viszonylag gyakran fogyaszt alkoholt. 2016-ban összesen 7127 ember halt meg az Egyesült Királyságban az alkohollal kapcsolatos okok miatt, ami 11 ezrelék halálesetet jelent 100 ezer betegre vetítve – ez a szám jelentősen magasabb, mint 2001-ben, amikor 100 000 lakosra 10,6 haláleset jutott. Sajnos egyre több gyermek is életét veszti a gondatlan, alkoholista szülők miatt. Ezzel kapcsolatban a kormányzat még nem rendelkezik kidolgozott stratégiával, hogyan lehetne ezeket a haláleseteket megakadályozni.

A legsúlyosabb alkoholisták (a rendszeresen alkoholt fogyasztók 4 %-a) a szigetország teljes alkoholfogyasztásának egyharmadát öntik magukba. Ez a szám még a szakembereket is megdöbbenti.

Rekord számú alkoholistát ápolnak a brit kórházakban
Az alkohol egyre nagyobb problémákat okoz az egészségügyben (Forrás: Pixabay)

Egyelőre nincs megoldás

A támogatás csökken, egyre kevesebb embert tudnak a rendelkezésre álló pénzből segíteni. Az idült alkoholisták egyre nagyobb számban végzik a kórházak osztályain. Ebben sokszor az is szerepet játszik, hogy a legtöbb alkoholt fogyasztó általában a legolcsóbb termékeket fogyasztja és leginkább a 45-54 év korosztályt érintik. A fiatalok, a 24 év alattiak az alkoholistáknak mindössze 8 százalékát teszik ki.

Az alkoholizmusból származó egészségügyi problémák

A kórházi felvételek elsődleges oka az alkohollal kapcsolatos kardiovaszkuláris betegségek, illetve mentális és viselkedési rendellenességek voltak. A statisztika szerint a férfiak és a fiúk nagyobb arányban érintettek. Területileg leginkább az ország észak-keleti részére, legkevésbé a délkeleti részre jellemző a probléma.

Rosanna O’Connor, a PHE gyógyszer-, alkohol- és dohányipari igazgatója elmondta: “Az alkohollal kapcsolatos kórházi felvételek növekedése aggodalomra ad okot. Támogatjuk az országos és a helyi partnereket, hogy ösztönözzék az embereket az alkoholfogyasztás csökkentésére.”

A szakember hozzátette: “Az NHS-szel együtt dolgozunk, hogy olyan programokat dolgozzanak ki, amelyek ösztönzik a háziorvosokat és a kórházakat, hogy tanácsot adjanak a betegeknek arról, hogyan csökkenthetik az alkoholfogyasztás kockázatát, és természetesen az Egyesült Királyság egészségügyi vezetőinek irányelvei is segítenek a felnőtteknek megalapozott döntéseket hozni. “

Rekord számú alkoholistát ápolnak a brit kórházakban
A helyzet lassan tarthatatlan. Elsősorban a sürgősségi osztályokon. (forrás: flickr)

...

Szólj hozzá