Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Rekordokat dönt az öngyilkosságok száma – egyetemisták a teljes összeomlás szélén

Lassan az egyetemeken is beindul az új tanév. De vajon mire számíthatnak az egyetemisták? Nagy-Britanniában az elmúlt évtizedben riasztó mértékeket ölt az öngyilkosságok száma.

Rekordokat dönt az öngyilkosságok száma – egyetemisták a teljes összeomlás szélén
Az öngyilkosságok száma ijesztő méreteket ölt (forrás: pixabay.com)

Rekordszámú öngyilkosság

Egy mostanában készült beszámoló szerint az utóbbi időben aránytalanul megnövekedett az alsóbb éves egyetemisták körében elkövetett öngyilkosságok száma. A statisztikai adatok szerint 10 év alatt 15 395 fiatal végzett magával. Ezzel párhuzamosan rohamosan nőtt a lemorzsolódás száma is.

Szakemberek kutatják az okokat

A szakemberek szerint a legfőbb ok az egyetemistákra nehezedő nyomás. Többségük tanulmányaik finanszírozásához kénytelen munkát vállalni . Sokan nem képesek munka mellett megfelelően teljesíteni. Nagyon sok diáknak csak kudarc élményei vannak. Akik feladják állásukat, óriási adósságot halmoznak fel és ezért lesznek depressziósak.

A statisztikák szerint az öngyilkosságok száma a vizsgaidőszakban a legmagasabb.

Rekordokat dönt az öngyilkosságok száma – egyetemisták a teljes összeomlás szélén
A kutatások szerint az öngyilkosságok száma a teljes kiábrándultság miatt nő ekkora mértékben (forrás: pixabay.com)

A helyzet ijesztő

A Pszichiáterek Királyi Kollégiumának szóvivője szerint az elmúlt évtized eredményeit figyelembe véve a kormányzatnak sokkal többet kellene tennie azért, hogy rövid időn belül megállítsa ezt a trendet és csökkentse az egyetemisták elkeseredését. Az öngyilkosság ugyanis sok esetben megelőzhető, ha megfelelő segítséget kapnak. Ehhez viszont anyagi forrásokat kell biztosítani.

Az egyetemek felelőssége

Az egyetemeknek kötelességük lenne támogatni diákjaikat. Ha úgy látják szükségesnek, orvosi segítséget kellene biztosítaniuk az érintettek számára. Jelenleg egyetem-függő, ki milyen szintű segítséget kap az adott helyzetben.

Tanácsadók

A beszámoló készítői felszólították az egyetemeket, hozzanak létre egy, a körzeti orvosokkal és mentális szakemberekkel szoros együttműködésben dolgozó tanácsadói rendszert.

Rekordokat dönt az öngyilkosságok száma – egyetemisták a teljes összeomlás szélén
Az öngyilkosságok száma a vizsgaidőszakokban a legmagasabb (forrás: flickr.com)

Mit mondanak az egyetemek?

A buckinghami egyetem egyik vezetője szerint az eredmények sokkolnak, ezért nagyon gyorsan kell lépéseket tenni. Szerinte sok egyetemen a mentális problémák megoldását nem tekintik feladatnak. Ezek az egyetemek csak okosítani akarnak és nem veszik észre, hogy az elmék fejlesztése csak akkor lehetséges, ha az egyetemisták nyugodtak és készen állnak a tanulásra.

A politikusok is megszólaltak

A Munkáspárt egyik képviselője is aggasztónak találja a helyzetet. A kormányzatnak és az egyetemeknek konkrét javaslatokkal kell előállniuk. A megfelelő feltételeket meg kell teremteniük, ha nem is a már egyetemen tanuló diákok, de a következő generáció számára.

Rekordokat dönt az öngyilkosságok száma – egyetemisták a teljes összeomlás szélén
Kimerültek a diákok (forrás: flickr.com)

Ördögi kör

Egy újabb elemzés szerint az elsőéves lányok nagyobb valószínűséggel követnek el öngyilkosságot, mint a velük egyidős fiúk. Ez azért érdekes, mert korábban nem volt különbség a nemek között.

Egy másik egyetemi vezető szerint az öngyilkosságok számának növekedése annak is köszönhető, hogy a diákok a középiskola befejezése után már aggodalmakkal tele kezdik az első évüket. Több egyetemistát is megkérdeztek az okokról. Sokan mondták el közülük, mekkora megterhelést jelent számukra a munka melletti tanulás. Munka nélkül pedig nem tudják finanszírozni tanulmányaikat és megélhetésüket. És ezzel a kör bezárul.

Valami azért már elkezdődött…

Néhány egyetemen tanácsadó szolgálat már működik, de munkájukhoz egyelőre nem áll rendelkezésre elegendő pénz. A szakemberek további lépéseket sürgetnek, mielőtt újabb tragédiák történnének.

Szólj hozzá