Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

A román kormány a monarchia visszaállítását fontolgatja

A román parlament elé beterjesztett indítvány kezdeményezi a népszavazás kiírását az alkotmányos rend megváltoztatásáról. Románia fontolgatja az alkotmányos monarchia visszaállítását.

A román kormány a monarchia visszaállítását fontolgatja – népszavazás dönt majd
Margit. román koronahercegnő (forrás: Youtube)

A kormánypártok a kezdeményezők

A jelenlegi román kormánypártok vezetői jegyzik a javaslatot. Niculae Bădălău, a Szociáldemokrata Párt (PSD), és Călin Popescu-Tăriceanu a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) elnöke írta alá a beadványt, amely népszavazás kiírását javasolná.

Niculae Bădălă PSD -elnök a Romanian Insider-nek azt nyilatkozta, hogy a román népet fel kell kérni arra, hogy döntsön: köztársaságban vagy monarchiában akarnak-e élni. Bădălău leszögezte:

“A politikusoknak a köztársasági elnökkel, a többi parlamenti párttal, és sok más nemzeti szervezettel együtt le kell ülniük, és meg kell vitatniuk monarchia visszaállítását.”

Bădălău szerint „…a monarchiák a világ egyik legbékésebb és virágzó nemzetei. „ Hozzátette: “Időszerű lenne ezt most megvitatni, különösen, mivel láttuk a médiában, hogy nagyon sok szimpatizánsa van a királyságnak“.

A román királyi ház óriási megbecsülésnek örvend hazájukban

Mint ismeretes, I. Mihály román király elhunyt ebben a hónapban. A lánya, Margit koronahercegnő lett a Román Királyi Ház feje. Az utcákon több ezer királypárti szimpatizáns vonult ki az uralkodó temetésére. Ahogy portálunk is beszámolt számos európai és nemzetközi királyi ház képviseltette magát a gyászszertartáson.

Az apja halála után a Parlamenthez intézett beszédében Margit hercegnő, a korona őre elmondta: ” Egy új időszámítás kezdődik a családom és a román királyi ház számára. Ugyanazok az érzések inspirálnak, mint az apámat. Folytatni fogom munkáját, a román nép felé irányuló küldetésünk teljesítése érdekében “.

Margit koronahercegnő 1949. március 26-án született Mihály király és Anna királynő legidősebb gyermekeként Lausanne-ban, Svájcban. Négy húga van: Elena hercegnő, Irina hercegnő, Sophie hercegnő és Maria hercegnő. Románia alkotmányos monarchia volt 1881-től 1947-ig, amikor I. Mihály király kénytelen lemondani. A monarchiát a kommunista diktatúra váltotta fel.

A román kormány a monarchia visszaállítását fontolgatja – népszavazás dönt majd
Margit, koronahercegnő a román parlament ünnepi ülésén szólalt fel (forrás: Youtube)

Visszalépés lenne a múltba? Nem biztos…

A restaurációs törekvések nem új keletűek a mai köztársaságokban. Ezek azonban még egyetlen országban sem tudtak olyan magas szintre jutni, hogy kormányzati körök komolyan foglalkozzanak a kérdéssel.

Ez érkezett most el Romániában. Persze, hosszú, és bonyolult politikai tárgyalások és nemzeti egyeztetések vezetnek el a népszavazás kiírásához. Ha pedig a román nép úgy dönt, hogy visszaállítja az alkotmányos monarchia intézményét, az lesz az első köztársaság a legújabb kori történelemben, amely ezt megteszi.

Érdemes egy kicsit megállni, mielőtt legyintenénk erre az egészre. Az államfő a parlamentáris demokráciákban 99 %-ban pártok soraiból kerül ki. Ő ugyan deklarálja a pártok felett állását, de ez a gyakorlatban nagyon nehezen valósul meg. Magánvéleményem szerint például Magyarországon ez Göncz Árpádnak sikerült csak. Márpedig felnézni, és tisztelni az államfőt csak úgy lehet, ha tényleg nem befolyásolják politikai, vagy lobbiérdekek.

Azt hiszem, egy dinasztikus rend szerint működő királyi család megfelel ennek a kritériumnak, és hozná is az elvárt eredményt. Sokak szerint ez a múltba való visszalépés lenne, ami viszont koránt sem biztos. Eredményezhet egy olyan stabilitást, egy olyan origót, ami mindig a helyén van. Van honnan kiindulni, és van hová visszatérni. Nagyságrendekkel kevesebb lenne a politikai viszály, mert azon a szinten már nincs politika.

Európában számos ország így él. Ehhez az úthoz azonban három dolog feltétlen szükséges. Legyen egységes népakarat, az uralkodó életvitelével szolgálja meg népe tiszteletét, és vesse alá magát a törvényeknek. No és persze, legyen olyan, akit trónra lehet emelni.

...

Szólj hozzá