Zárójel
Röpködött a kés Alsómocsoládon
fotó: alsomocsolad.hu

Röpködött a kés Alsómocsoládon

Bajnokokkal telt meg egy Baranya megyei kis falu a hétvégén. Az alig 300 fős Alsómocsoládra 14 országból 130 versenyző érkezett a Kés – és fejszehajító Európa-bajnokságra.

Röpködött a kés Alsómocsoládon

Újabb Európa szintű sportrendezvény Magyarországon

Még az esőtől kissé csúszós kések és fejszék is sorra repültek a céltáblákba, vagy éppen mellé.

A sportágat Alsómocsolád hozta be Magyarországra, úgyhogy most ez a kis falu a késdobálás fellegvára. Persze, ez szigorúan a sportra értendő.

Ez egy ugyanolyan sportág, mint a foci vagy a cselgáncs, annyi a különbség, hogy Magyarországon ennek nincsen hagyománya, tehát mi vagyunk az úttörők, és azt szeretnénk, ha ez a sportág Magyarországon is elterjedne

– mondta Dicső László polgármester, hozzátéve, hogy a késdobálás közkeletű hobbi volt a fiatalok körében a településen és a környéken is, ráadásul egy alsómocsoládi sportoló rendszeresen vesz részt ilyen bajnokságokon, úgyhogy adta magát az ötlet.

Először a saját vándorkupájukat alapították meg, most pedig pályáztak az Európa-bajnokság megrendezésére, és nyertek.

Tekintélyes mezőny

Többszörös világbajnokokkal is lehetett itt találkozni. Az ötvenéves francia versenyző, Pierre Cazoulat például már gyerekkorában rákapott a késdobálásra, szülei nem túl nagy örömére.

Amikor egy kés került a kezembe, próbáltam belevágni bármibe, ami fa, a padlóba vagy a szobám ajtajába, úgyhogy a szüleim nem igazán örültek neki

– mesélte.

A versenyben komoly szabályok vannak, de ha valaki csak úgy ki akarta próbálni, hogy egyáltalán eltalálja-e a céltáblát, arra is volt lehetőség. A profik pedig dobhattak időre, vagy éppen a távolság is lehetett mérvadó.

Többféle, kifejezetten erre a sportra készült késsel lehet versenyezni, versenyszámtól függően, és persze a fejszéket sem a fészerből vették elő, hiszen ezeknél sem mindegy, hogy melyiknek milyen súlya van.

A pénteki megnyitót és regisztrációt követően, szombat reggeltől a helyszínen vásártér, játszóház és kulturális programok sora, végül pedig tűzijáték színesíti a versenyt. A megmérettetés másnap folytatódik, a rendezvényt a vasárnap esti díjátadó ünnepség zárja.

Könnyen lehet, hogy a következő bajnokság nem Alsómocsoládon lesz, de az biztos, hogy a Rigac-kupát itt minden évben megrendezik.

(forrás: euronews)


Szólj hozzá

Facebook

Csatlakozz a több, mint 31 ezres táborunkhoz!