Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

London polgármestere szerint Donald Trump retorikája hasonló az Iszlám Államéhoz

Sadiq Khan, London polgármestere szerint Donald Trump retorikája hasonlóságot mutat az Iszlám Államéval. A megjegyzést Khan, az amerikai elnök újabb twitter bejegyzése miatt tette.

London polgármestere szerint Donald Trump retorikája hasonló az Iszlám Államéhoz
Sadiq Khan, London polgármestere (Forrás: Flickr)

Sadiq Khan erős kritikát fogalmazott meg az amerikai elnökkel szemben

Még novemberben Donald Trump, amerikai elnök ellentmondásosan kommentálta Jayda Fransen, a Britain First jobboldali csoportjának helyettes vezetőjének ügyét, akit elítéltek a gyűlöletbeszéde miatt.

Az Intercept-nek adott interjújában Sadiq Khan azt mondta, hogy szerinte az egyik dolog, amit Iszlám állam (Isis) akar, hogy “növekedjenek az iszlamofóbia miatti támadások, és emiatt a „büszke muzulmánok, a büszke nyugatiak ellen küzdjenek”. Az iszlamofóbia iszlámellenességet jelent, és az iszlámmal és híveivel szembeni félelemre, gyűlöletre és rasszizmusra utal.

Sadid Khan összehasonlította Donald Trump iszlámellenes Twitter “támadásait” az Iszlám Állam által alkalmazott taktikákkal. London polgármestere,  az amerikai elnököt és kommunikációs stílusát  sok kritikával illette. Azt mondta, hogy az elnök szóhasználata, retorikája nagyon hasonlít az úgynevezett Isis/Daesh által használt retorikához.

Felhívta a figyelmet arra, hogy Thomas Mair, – az a férfi, aki meggyilkolta barátját és munkatársát, Jo Coxot, – tette előtt Britain First-öt kiáltott. Khan így folytatta: ” Az egyik oka, hogy [Trump] retweetjével szemben felszólaltam, hogy felerősíti a megosztottságot és az üzenete a gyűlölködés, ezt el kell ítélni. ”

Hozzátette, hogy “kételkedett benne”, hogy az amerikai elnök állami látogatásra szóló miniszterelnöki meghívását visszavonják. Khan nyíltan nem nevezte rasszistának Trump-ot, helyette azt mondta, hogy szerinte nem tehet állami látogatást, mert “túl sok olyan dolog van, amelyről úgy véli [Trump], hogy nem értünk egyet”.

Az elnöknek az Egyesült Királyságba történő tervezett látogatása előtt a londoni polgármester azt mondta, hogy előbb megvárja, hogy milyen formában tervez az országba látogatni az amerikai elnök. Az alapján dönti el, hogy csatlakozzon-e a várható tüntetéshez, hogy Trump milyen címen tenne látogatást a szigetországban.

London polgármestere szerint Donald Trump retorikája hasonló az Iszlám Államéhoz
Donald Trump, az Amerikai Egyesült Államok elnöke (Forrás: Flickr)

London polgármestere és az amerikai elnök közötti háború nem ma kezdődött

Az elnök és a polgármester közötti éles szóváltás az amerikai választási kampány alatt kezdődött. Khan – a brit főváros első muzulmán polgármestere – közzétette Trump javaslatát, hogy kitiltaná az összes muszlimot Amerikából, és melyben”tudatlannak” nevezve őket.

Khan felszólalt, amikor az amerikai elnök hét, muzulmán többségű ország állampolgáraival szemben beutazási tilalmat rendelt el. A londoni polgármester “kegyetlen és szégyenteljes” politikának nevezete az eljárást.

Trump később bírálta Khan-t és csípős megjegyzést tett, miszerint a londoniaknak “nincs oka aggodalmaskodni”, hiszen a londoni hídi támadás után több utcai fegyveres rendőrt láthatnak.

A látogatást, melyet azon a címen tett volna Trump-ot, hogy megnyissa az új amerikai nagykövetséget Londonban, a hónap elején törölték. Trump-ot várhatóan hatalmas tüntetésekkel “üdvözölték” volna. Hivatalosan az amerikai elnök mondta vissza a látogatást azzal, hogy Barack Obama-t eladta a nagykövetséget egy sokkal rosszabb helyen levő épületre cserélve. Ám kiderült, hogy a döntést valójában George W. Bush adminisztrációja hozta. Az Egyesült Királyság azonban Boris Johnson, külügyminiszteren keresztül biztosította az amerikai elnököt, hogy az ország számít a látogatására és remélik, hogy a meghívásnak eleget tesz majd.

...

Szólj hozzá