Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Sándor Iván: Orbánban az egyeduralkodás vágya már a kezdetekkor megvolt

Sándor Iván Kossuth-díjas író, a Népszavának adott interjújában a magyar közéletről fejtette ki álláspontját.

Sándor Iván: Orbánban az egyeduralkodás vágya már a kezdetekkor megvolt
Sándor Iván: Orbánban az egyeduralkodás vágya már a kezdetekkor megvolt

Amit Karácsony Gergely tud, azt régóta nemigen értették meg, nem gyakorolták a baloldalon – ezért támogatja az író  Zugló polgármesterének kormányfő-jelöltségét:

“Az utóbbi hónapokban, években a magyar demokratikus ellenzék, a magyar baloldal dermedt helyzetben volt. Mintha most megindult volna valamilyen mozgás, mintha kavicsot dobtak volna a vízbe, ami elkezdett gyűrűzni. Egyelőre még kis gyűrűk vannak, de ha a kavics jó helyre repül, és elég súlya van, akkor a gyűrűk növekedni kezdenek körülötte. Karácsony Gergely megjelenése számomra ez a „kavics” volt.”

 Úgy véli, Karácsonynak van polgármesteri gyakorlata, irányítási szorgalma.

“Karácsony Gergely megtalálta azt a politikusi magatartást – a szerénységet, köznapiságot, határozottságot együttesen –, és az önérdektől mentes közéleti ethoszt, amivel talán el lehet jutni ahhoz a hat-nyolcszázezres ma még hallgatag-közönyös lakossági csoporthoz is, amely nélkül nem lehet választási eredményességre számítani. Azt is tudja, hogy a politikában nélkülözhetetlenek a jó cél érdekében az alkukötések. “

Meggyőződése  le kellene zárni kölcsönösen a demokratikus pártok közötti érthető, de az ország szempontjából tragikomikus küzdelmet:

“Próbálok reményt látni arra, hogy lesz itt változás. Tudatosodik az alkukötések kényszere, az, hogy a kisebb demokratikus  pártoknak is vannak életbevágó érdekeik, ők is a kormányváltásért küzdenek, a szövetségkötés közös érdek, kölcsönösen ára van. A pécsi döntés az első jelentős lépés volt. Azt gondolom, hogy érdemes ezt az utat folytatni Csepelen, az V. kerületben és máshol is. Egy ilyen törekvés, nemcsak a kis pártok számára kínál viszonzási lehetőséget, de út a sok százezres bizonytalan népesség megszólítására.”

Azt tapasztalja, akisebb pártok  történelmi távlatban nem gondolkodnak, s figyelmen kívül hagyják: a rendszerváltáshoz úgy jutott el a világpolitikai események változásának idején a magyar lakosság, hogy évszázada nem lehetett gyakorlata a demokratikus mentalitás-értékrend megismeréséből, gyakorlásából:

“A baloldali-liberális kormányok rengeteg hibát követtek el, de megőrizték a jogállamiságot, a sajtószabadságot, a fékeket-ellensúlyokat, amelyekért a kisebb pártok is küzdenek.”  /……/  ” A jelöltállításig még folyhatnak a remélhető további egyeztetések, nem üzengetésekkel, nem a nyilvánosság előtt. A kölcsönös oda-visszaléptetések. De még a választások előtti utolsó napokban is helye van a váratlan döntéseknek, amiként 1998-ban Orbán az utolsó pillanatban meg tudott egyezni Torgyán Józseffel. A közvetítésben nagy szerepe volna Balázs Péternek és az általa vezetett V18-aknak.”

A Jobbikkal történő választási együttműködést elképzelhetetlennek tartja:

“A baloldal történelmi távlatban is kiheverhetetlen pecsétet ütne magán egy ilyen szövetségkötéssel. Nem is vezetne szavazatnöveléshez, inkább csökkenéshez, mert megítélésem szerint a Jobbik szavazóinak egy része nem vállalná a DK- val és az MSZP- vel való közös jelöltekre a szavazást, s ugyanígy a baloldaliak a Jobbik jelöltjétől fordulnának el. Azt viszont nem tartom kizártnak, hogy az olyan falvakban, ahol a Fidesz jelöltjével szemben csak a Jobbik jelöltjének van esélye, semmiképpen sem központi utasításra, de a sörözés közepette történjen egyezkedés.”

Lesújtó véleményt fogalmazott meg a Fidesz-uralomról, a hatalom valódi birtokosáról, Orbán Viktorról:

“Közismert, hogy a Bibó kollégiumból indult, Soros György pénze segítette hozzá a karrierjéhez. A későbbi egyeduralkodói törekvések már akkor is az egyéniségéhez tartoztak. 1989. június 15-én este megkérdeztem az Írószövetségben Göncz Árpádtól: Árpád, mi lesz holnap a Hősök terén? Töprengett. Repül a nehéz kő, ki tudja hol áll meg – válaszolta.

Köztudott, hogy mikor Orbán a karrierje érdekében nagy hatású beszédében követelte a szovjet csapatok kivonulását, már megvolt róla a megegyezés, amelyről ő is tudhatott. Az egyeduralkodás vágya mindvégig megvolt benne, s az ország kárára odáig jutott, ahol ma tart.”

...

Szólj hozzá