Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Újabb sarc a londoniak számára – 2017. október 23-tól bevezetik a T-charge-ot, azaz a szmog-díjat

London a 19. század óta folyamatosan küzd a légszennyezettséggel. Az ipari forradalom következtében beindult gyors fejlődés az itt lakók számára súlyos negatív következményekkel járt. A 20. században ez a probléma az óriási számban megjelenő gépkocsik miatt csak tovább súlyosbodott. A döntéshozók lépésre kényszerültek. 2017. október 23-ától bevezetik a T-charge-ot, azaz a szmog-díjat, melyre sokan újabb sarcként tekintenek.

Újabb sarc a londoniak számára – 2017. október 23-tól bevezetik a T-charge-ot, azaz a szmog-díjat
Londonban mindig óriási a forgalom. Legalább a belvárosban próbálják csökkenteni a gépjárművek számát (forrás: commons.wikimedia.org)

T-charge(toxcity charge), azaz szmog-díj

A T-charge bevezetésének célja egyértelműen a környezetszennyezés megakadályozása. A régebben gyártott, környezetszennyező gépjárműveket igyekeznek kiszorítani ezzel London központjából. Az ötlet London polgármesterétől, Sadiq Khan-tól származik, aki célul tűzte ki a város levegőjének megtisztítását.  A belváros légszennyezettsége rendkívül magas. A felmérések szerint 438 iskola található olyan területen, ahol a légszennyezettség meghaladja a törvényileg engedélyezett mértéket. Azt is kimutatták, hogy évente körülbelül 9000 ember hal meg idő előtt a környezetszennyezés következtében kialakult betegségekben.

https://www.youtube.com/watch?v=fBjieG1cNqE

A kezdeményezés nem teljesen új

A dugódíj Londonban már korábban, 2003-ban bevezetésre került. London bizonyos részeire csak díj megfizetése után lehet behajtani hétköznap reggel hét és este hat óra között. A kezdeményezés fő oka a forgalmi dugók kialakulásának megakadályozása, illetve a befolyó összegeket a londoni közlekedés fejlesztésére (is) kívánják fordítani. A rendszer nem egyedi, a világ több nagyvárosában vezették be a londoni mintára utalva.

Újabb sarc a londoniak számára – 2017. október 23-tól bevezetik a T-charge-ot, azaz a szmog-díjat
London régóta küzd a légszennyezettséggel (forrás: flickr.com)
Újabb sarc a londoniak számára – 2017. október 23-tól bevezetik a T-charge-ot, azaz a szmog-díjat
Ellenőrző pontokat állítanak fel (forrás: flickr.com)

Ki? Mikor? Mennyit?

A díj 2017. október 23-tól fizetendő, de a londoni vezetés már most a rendszer kibővítésén dolgozik. A jelenlegi elképzelések szerint a most bevezetésre kerülő rendszer 2019-ig marad érvényben, amikor is egy újabb szabályozást kívánnak bevezetni. A megengedettnél nagyobb légszennyezést okozó járművek vezetőinek 10 fontot kell fizetniük a dugódíjon felül ugyanabban a zónában, ugyanabban az időintervallumban, ha be kívánnak hajtani. Majdnem minden olyan járműre vonatkozik a szabály, amely nem felel meg az Euro IV szabványának. Ebbe a kategóriában főleg a 2006 előtt gyártott dízel- és benzinüzemű személygépkocsik, kisteherautók, teherautók és buszok tartoznak.

Ellenőrizhető a díjkötelezettség

A Transport for London honlapján mindenki ellenőrizheti, gépjárműve melyik kategóriába tartozik. A kategória megállapításához meg kell adni a gépjármű regisztrációjának időpontját és a jármű tömegét. Az oldal rendszám és gyártmány alapján is segítséget tud nyújtani. A honlap ezen kívül részletes tájékoztatást ad a díj mértékéről és az elmulasztott díjfizetés következményeiről.

Újabb sarc a londoniak számára – 2017. október 23-tól bevezetik a T-charge-ot, azaz a szmog-díjat
A szmog-díj a dugódíjhoz hasonlóan kerül beszedésre (forrás: wikipedia)

Az első reakciók

A díj bevezetését a környezetvédők természetesen üdvözölték, de általánosságban főleg kritikák érték. A londoni kisvállalkozók például attól félnek, hogy az újabb sarc bevezetése komolyan veszélyeztetni fogja működésüket, hiszen már jelenleg is óriási összegeket kell befizetniük az alkalmazottaik után, illetve a már érvényben lévő dugódíj is nagy teher számukra.

Más kezdeményezések is vannak a levegő minőségének javítására

A polgármester valóban szívén viseli a londoniak egészségét. A befolyó összegek egy részét új, környezetbarát buszok vásárlására kívánják fordítani, illetve különböző akciókkal támogatja a tömegközlekedőket.

Egy biztos, hétfőn a Londonban, autóval munkába indulók számítsanak a változásokra!

Szólj hozzá