Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Sir Anthony Hopkins ma ünnepli 80. születésnapját

Fantasztikus tehetség, korának legmeghatározóbb férfi színésze. Mindegy, hogy kimért, angol úriembert (Howards End), megszállott tudóst (Ösztön), híres filmrendezőt (Hitchcock) vagy éppen pszichopata bűnözőt (A bárányok hallgatnak) formál meg, alakítása mindig emlékezetes. Az Oscar-díjas, walesi származású Sir Anthony Hopkins ma ünnepli 80. születésnapját.

Sir Anthony Hopkins ma ünnepli 80. születésnapját
A ma 80 éves Sir Anthony Hopkins (Wikimedia Commons)

Sir Laurence Olivier felfedezettje

Anthony Hopkins színész-honfitársa, Richard Burton szülővárosában, a walesi Port Talbotban nőtt fel. A színészóriás sikerén felbuzdulva választotta a színészi pályát. Tizenhét évesen az apja „kidobta” a házból, mondván, élje a maga életét. A lézengő Hopkins ekkor került be egy ifjúsági drámaklubba, s gyorsan rájött, hogy a színészetet neki találták ki. A legendás Sir Laurence Olivier felfigyelt a fiatal Hopkinsra és Walesből Londonba hívta, hogy csatlakozzon a National Theatre nagynevű társulatához. A National Theatre-ben hamar köztiszteletben álló művésszé küzdötte fel magát, a társulathoz szerződése után két évvel már főszerepet játszott a Haláltánc című darabban. Hopkins az elkövetkező években Nagy-Britannia egyik legelismertebb színészévé vált, aki eljátszhatott majd’ minden klasszikus, nagy szerepet.

Az első igazi nagy sikerek

1967-ben a Bolha a fülben című BBC-produkcióban kapott szerepet, majd Katharine Hepburn és Peter O’Toole mellett bizonyított I. Richárd szerepében. Begyűjti első BAFTA-díj jelölését. Emellett nem vált hűtlenné a színpadhoz sem. 1974-ben látogatott el először Los Angelesbe, és teljesen beleszeretett a környékbe, olyannyira, hogy egy ideig ott is maradt. 1975 és 1985 között szinte minden filmszerepet elvállalt. Először 1976-ban vehetett át Emmy-díjat a Lindbergh-bébi elrablásáról készült tv-filmben nyújtott alakításáért.

Hopkins, a világsztár

1980-ban Az elefántemberrel hívta fel magára Jonathan Demme rendező figyelmét, aki felkérte Dr. Hannibal Lecter szerepére A bárányok hallgatnak című filmjében. Ezzel igazi rekorder lett, ő vezeti a legrövidebb vásznon töltött idővel (16 perc) Oscart nyerő színészek sorát.

Ezután Hopkins lett a legkeresettebb angol színész, még háromszor jelölték Oscarra: 1993-ban A napok romjai című filmdrámáért, 1995-ben az Oliver Stone-féle Nixon címszerepéért, 1997-ben a Steven Spielberg által rendezett Amistadban nyújtott alakításáért. A „Sir” címet 1993 óta viselheti a neve mellett, mert pályafutása elismeréseképpen II. Erzsébet lovaggá ütötte. 2000-ben megkapta az amerikai állampolgárságot is, 2003-ban csillagot kapott a hollywoodi Hírességek Sétányán. Az elmúlt években is láthattuk nagy mozifilmekben. Például A Thor folytatásaiban 2013-ban és 2017-ben ismét Odin bőrébe bújt,szerepelt a Transformers: Az utolsó lovag című moziban is. 2018-ban a Lear király című filmben láthatják a rajongók, amelyben újra együtt játszik Emma Thompsonnal.

Amit kevesen tudnak a színészről…

Saját elmondása szerint igazi rosszcsont gyerek volt, aki utálta a többieket, és a tanulmányait is hanyagolta, egész egyszerűen nem szeretett iskolába járni. Sir Anthony Hopkins ugyanis diszlexiás, rendkívül visszahúzódó kisfiú volt, szinte egyáltalán nem voltak barátai. És mégis, mindennek ellenére ma épp a kitűnő memóriájáról híres, amit azzal is edzésben tart, hogy minden egyes héten megtanul egy új verset fejből.

A ’60-as, ’70-es években súlyos alkohol problémákkal küszködött. Akkor döntötte el, hogy abbahagyja az ivást, amikor 1975 karácsonyán egy phoenixi hotelszobában ébredt fel, és fogalma sem volt róla, hogyan került oda Los Angelesből. Részt vett egy alkoholelvonó kúrán, és több mint 40 éve nem iszik.

Sir Anthony Hopkins eddig három filmet rendezett, a legutóbbit, a Slipstream-et 2007-ben. Ez a film azért is kuriózum, mert Hopkins maga írta, a zenéjét is ő komponálta és a főszerepet is Ő játszotta.

Kétségkívül tehetséges, zseniális színész. Játéka igazi élménnyé teszi a filmeket. Mindegy, hogy főszerep vagy mellékszerep igazi alázattal áll a feladathoz. Nem számít 16 percet vagy másfél órát van a vásznon a filmben, az általa megformált karakter nem lesz feledhető. Kívánjuk, hogy még sok nagyszerű alakítással örvendeztessen meg minket! Boldog születésnapot, Sir Anthony Hopkins!

...

Szólj hozzá