Zárójel

Skócia képviseli az EU-munkavállalók érdekeit? May kiosztotta a skótokat, Sturgeon visszavágott  

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök hétfőn bejelentette, hogy a jövő héten felhatalmazást kér a skót parlamenttől a népszavazás kiírásához szükséges lépések megtételére. Sturgeon azzal indokolta a döntést, hogy Skóciát akarata ellenére “rángatják ki” az Európai Unióból és az EU egységes belső piacáról.

(Kép: Magyar Hírlap)

A skót függetlenségről 2014 szeptemberében már tartottak egy népszavazást, amelyen az elszakadást ellenzők győztek 55 százalékos többséggel. A brit EU-tagságról rendezett tavalyi népszavazáson a skótok 62 százaléka a bennmaradásra voksolt, de országos átlagban így is a kilépést pártolók kerültek szűk, 51,9 százalékos többségbe. Nicola Sturgeon kedden, a skót kabinet ülése után nyilatkozatban szólította fel a brit kormányt, hogy “ne próbálja meg útját állni” az újabb függetlenségi referendumnak. A skót kormányfő szerint ebben a kérdésben “nincs helye a Downing Street diktátumának”, és London nem kötheti feltételekhez a népszavazás kiírásának engedélyezését.
Theresa May brit miniszterelnök azonban csütörtöki válasznyilatkozatában leszögezte: a skót néppel szemben is “méltánytalanság lenne”, ha úgy kellene egy ilyen kritikus döntést meghoznia, hogy nincs kellő mennyiségű információja például az Egyesült Királyság és az EU jövőbeni kapcsolatrendszeréről, vagy a skóciai függetlenség lehetséges alternatíváiról. Hozzátette: most nem a széthúzásnak, hanem az együttműködésnek van itt az ideje, annak érdekében, hogy az Egyesült Királyság mindegyik nemzetének megfelelő megállapodást lehessen elérni az Európai Unióval folytatandó tárgyalásokon.”Éppen ezért azt üzenem a (Skóciát kormányzó) Skót Nemzeti Pártnak: nem most van itt az ideje” az újabb népszavazásnak sem – mondta csütörtöki nyilatkozatában a brit miniszterelnök. May álláspontja, hogy: jelenleg minden energiát az Európai Unióval folytatandó tárgyalássorozatra kell összpontosítani. Ha ezzel egy időben a skóciai népszavazással is foglalkozni kellene, az rontaná az esélyeit egy olyan megállapodás elérésének az EU-val, amely Skócia számára is kedvező.

(Kép: GETTY)

 

Az SNP hétvégi kongresszusán Nicola Sturgeon kijelentette: kormánya olyan időpontban kívánja megrendezni az újabb függetlenségi népszavazást, amikor már tudható, hogy az Egyesült Királyság milyen feltételekkel hagyja el az Európai Uniót, de nem túl későn ahhoz, hogy Skócia “más utat választhasson”. Lesz újabb népszavazás Skócia függetlenségéről – mondta szombaton a skót miniszterelnök, hitet téve egyben a Skóciában élő külföldi EU-állampolgárok jogosultságainak jövőbeni garantálása mellett is.

OLVASTAD MÁR?   Csökkent a brit Konzervatív Párt támogatottsága

 

Nicola Sturgeon a kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) tavaszi kongresszusán felszólalva kijelentette: nem szabad megengedni, hogy “a katasztrofális kemény Brexitre törekvő” konzervatív párti brit kormány “kirángassa Skóciát Európából”. Aberdeen városában, az Exhibition Centreben rendezett SNP-kongresszuson Nicola Sturgeon kijelentette: Skóciának minden adottsága megvan ahhoz, hogy csatlakozhasson a független országok családjához. Megerősítette: kormánya a jövő héten hivatalosan felkéri a skót parlamentet annak kimondására, hogy a skót népnek joga van dönteni saját jövőjéről.         A skót kormányfő kijelentette: ha a skót parlament többségi szavazással jóváhagyja ezt a tervet, attól fogva az újabb függetlenségi népszavazás már nem csak az ő személyes javaslata vagy az SNP indítványa lesz, hanem a demokratikusan választott skót törvényhozás kinyilvánított akarata, és Theresa May brit miniszterelnöknek “ezzel tisztában kell lennie”.

(Kép: Főtér)

Ha Skócia függetlenné válik, feltételek nélkül garantálná az itt élő külföldi EU-állampolgárok tartózkodási jogosultságait. Skócia megtiszteltetésnek tekinti, hogy a külföldi EU-országokból érkező munkavállalók „Skóciát választották hazájuknak”– mondta Sturgeon.

A skót miniszterelnöknő “védhetetlennek” nevezte, hogy a brit kormány nem hajlandó ugyanezt a garanciát az egész országra érvényes módon megadni az Egyesült Királyságban élő külföldi EU-állampolgároknak. London is jelezte szándékát a külföldi EU-munkavállalók jelenlegi jogosultságainak garantálására, hivatalos álláspontja ugyanakkor az, hogy erről a kilépési tárgyalásokon kell megállapodásra jutni, viszonossági alapon, vagyis úgy, hogy az EU-ban maradó 27 ország is garantálja az ott élő britek jogait. Nicola Sturgeon szombati felszólalásában Skóciába hívta az Egyesült Királyság más országrészeiből is azokat, akiket “szintén elborzaszt a brit kormány Brexit-politikája”. “Skócia nincs tele, várja a tehetséges embereket és a befektetéseket az Egyesült Királyság minden részéből” – mondta a skót kormányfő a küldöttek hatalmas ovációja közepette.

Érdemes azonban megemlíteni, hogy a The Sunday Times című tekintélyes konzervatív vasárnapi brit lap és az LBC londoni kereskedelmi rádió megbízásából a Panelbase közvélemény-kutató által elvégzett vizsgálat kimutatta, hogy a skótok 44 százaléka támogatja, 56 százalékuk viszont elveti Skócia függetlenné válásának gondolatát.
A múlt vasárnap ismertetett felmérés mindazonáltal kitér arra is, hogy a skót választók saját szavazási szándékuktól függetlenül miként ítélik meg a skót függetlenségi esélyeit.
A válaszadók 44 százaléka szerint Skócia a következő 5-10 évben mindenképpen függetlenné válik.

OLVASTAD MÁR?   Terrortámadásként kezelik a manchesteri robbantást

(Forrás: MTI)

 

Keress itt - Csak írd be, hogy mit keresel....és ENTER