Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Skócia követeli az ír határmegállapodás kiterjesztését

Nicola Sturgeon azt kérte, hogy a Brexit-folyamat Észak-Írországra vonatkozó különleges határmegállapodás Skóciára is legyen kiterjesztve.

...

Skócia követeli az ír határmegállapodást kiterjesztését
Nicola Sturgeon, skót első miniszter (forrás: Flickr)

Sturgeon párhuzamot vél látni az északír határmegoldás, és a skót függetlenségi törekvések között

Nicola Sturgeon újból megismételte a skót függetlenség esetére vonatkozó figyelmeztetését:

“Az Egyesült Királyság kormánya, ha képes azt megoldani, hogy elkerülhető lesz a <kemény határ> Írország és Észak-Írország között a Brexit után, soha többé nem tudná azzal fenyegetni Skóciát, hogy a függetlensége kemény határvonalat állítana fel Skócia és az Egyesült Királyság között “.

A Theresa May által tető alá hozott megállapodás  az Egyesült Királyság három millió polgárának jogait garantálja, valamint Észak-Írország és az Ír Köztársaság között továbbra sem lesz „kemény határ” (fizikai vám,- és határellenőrzés).

Kilépés ide, vagy oda: maradjunk az egységes piacon

A skót első miniszter megismételte azt a kérését, hogy az Egyesült Királyság a kilépés után maradjon az unió egységes piacán és a vámunióban. Továbbá azt, hogy a decentralizált közigazgatások kérdése kerüljön napirendre a tárgyalások következő szakaszában.

Nicola Sturgeon leszögezte, hogy a skót kormány szeretné, ha a Brexit nem történne meg, és hogy az Egyesült Királyság ne hagyja el az Európai Uniót. A pénteki megállapodást elismerendő előrelépésnek nevezte  a tárgyalások során. Figyelmeztetett arra, hogy a következő szakasz jelentősen nehezebb lesz. Nagyon lényeges, hogy az Egyesült Királyságnak milyenek lesznek az EU-val, és tagállamaival a jövőbeni kapcsolatai.

A skót kormányzat üdvözölte annak garantálását, hogy Írország szigetén nincs kemény határ. Viszont nincs elegendő információjuk arról, hogy ezt hogyan lehet összeegyeztetni az egységes piac és a vámunió szabályaival. Hozzátette:

“Teljesen világos számomra, hogy az észak-írországi különleges intézkedések mostantól az Egyesült Királyság többi országának is a rendelkezésére kell állniuk. A skót kormány nem fogad el olyan megállapodásokat, amelyek veszélyeztetik Skócia gazdasági stabilitását. Az EU-ből történő kilépés után a munkahelyek és az életszínvonal megtartása érdekében az lenne a legjobb megoldás, hogy megőrizzük az egységes piac és a vámunió tagságunkat. “

Skót parlament épülete (forrás: Flickr)
Skót parlament épülete (forrás: Flickr)

Skót ellenzéki vélemények

Ruth Davidson, a skót konzervatívok vezetője a megállapodást “igazi előrelépésnek” nevezte. Azt mondta: “Az egész folyamat során a legfontosabb prioritásom az volt, hogy biztosítsuk, hogy egységes Egyesült Királyságként működjünk. Ezért örülök, hogy a péntek reggeli megállapodás biztosítja az Egyesült Királyság integritását. ”

A skót tory vezető egyébként bírálta Nicola Sturgeon-t azért,  hogy összekapcsolja a kilépési megállapodást a skót függetlenséggel, és azt ajánlotta neki, hogy “pihentesse ezt a kérdést”.

Lesley Laird, a munkáspárti skót árnyékkormány titkára azt mondta, hogy a továbblépést szolgáló megállapodás ” egy lépés a helyes irányba”, de további alapos átgondolásra lenne még szükség.

Willie Rennie, skót liberális demokrata vezető megismételte álláspontjukat. E szerint a kilépés végleges feltételeiről külön népszavazást kell tartani.

Támogasson minket - segítse a munkánkat

Zárójel – A szókimondó, hiteles, színes, naprakész oldal. Hiszünk a sok kicsi sokra megy elvben, így minden apró adomány is előrébb visz minket az utunkon.

Szólj hozzá