Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Már a skótok sem “skótok”?

Vörösbe váltott a Skót Nemzeti Párt (SNP). No nem azért, mert esetleg a Munkáspárt színére váltottak volna. A skótok kormánypártjának pénzügyi mutatója negatív tartományba – vörös mezőbe – csúszott. Hol van a közmondásos skót takarékoskodás?

 

Már a skótok sem "skótok"
Nicola Sturgeon, az Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője (Kép: Flickr)

Pénzügyi nehézségek?

A Nicola Sturgeon vezette Skót Nemzeti Párt (SNP) fennállása óta első ízben ugrott a vörös tartományba a Választási Bizottsághoz beadott éves mérlege alapján. A párt a tavalyi előrehozott választásokon nem az elvárt teljesítményt hozta, nem tudta megőrizni többségét. Ennek ellenére 1,3 millió fonttal többet költött annál, mint amennyi a bevételi oldalon mutatkozott.

A számok azt is kimutatták, hogy a párt tagsági bevételei első alkalommal csökkentek. Ez mindenképpen komoly figyelmeztetés, mert az SNP tagságától befolyt összegek évek óta folyamatosan nőttek, még a 2014-es függetlenségi népszavazás évét követően is.

A párt tagsági bevételei 2016-ban alig haladták meg a 2,5 millió fontot, ami 156,500 fonttal kevesebb az előző évihez képest. Annak ellenére, hogy a párt tagságágának létszáma egy év során 4 ezerről mintegy 118 ezerre nőtt. Mindezt a párttagok adományozókedvének csökkenésével magyarázzák.

Murdo Fraser, a skót konzervatívok pénzügyi szóvivője kijelentette: tudatában vannak annak, hogy a párt adományai kiszáradóban vannak, és ezért többé-kevésbé függnek a lottónyertesektől.

A pénzügyi beszámoló ugyanis nem tartalmaz egy új 500.000 eurós adományt. Ezt Collin és Christie Weir, az Euromilliomos nyertesei adtak át a pártnak, hogy segítsék az általános választások kampányának sikerét.

A párt pénzügyi szóvivőjének kijelentése nyilvánvalóan felhívás volt a skót lottózók tábora felé. Kis utalás arra, hogy mire is költhetik a nyereményüket.

Érme-káosz, avagy régi vs. új egyfontos érmék
Az új egyfontos érmék (Forrás: internet)

Takarékoskodni szükséges!

Aggodalomra azonban nincs különösebb ok: még így is az SNP a messze legnagyobb létszámú, és pénzügyi tartalékokkal rendelkező párt Skóciában.

Az Egyesült Királyság két legnagyobb pártja egyébként a zöld tartományban áll: a Munkáspártiak 43,3 millió fontot költöttek a 49,8 milliós bevételükből, a Toryk pedig a 28,3 milliós büdzséjükből 27,8 millió fontot adtak ki.

Mint ismeretes, Nicola Sturgeon, Skócia miniszterelnöke, az SNP vezetője a Brexit-szavazás után hónapokon keresztül egy ismételt skót függetlenségi népszavazást akart átnyomni a Westminsteren. Ugyanis Skócia nem kíván kilépni az EU-ból, legalábbis a Brexit-szavazás számadatai ezt mutatják. A tavalyi előrehozott általános választások eredményei után Sturgeon jegelte az újabb függetlenségi kezdeményezését.

Ha viszont újból előhúzná ezt a kártyáját, talán jobb lenne előbb visszatérnie a jó öreg skót takarékoskodáshoz, máskülönben elúsznak a tartalékai…

Szólj hozzá