Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Vigyázás van! – Soros György a Brexit ellen kampányol

Soros György, magyar származású amerikai nagy-befektető 400 ezer fontot (140 millió forintot) adományozott arra a kampányra, melynek célja a Brexit visszafordítása. A támogatást a nevével fémjelzett Nyílt Társadalom Alapítványon keresztül a Best for Britain (BfB) nevű szervezetnek adta. Az ő céljuk az, hogy “nyitva maradjon az Egyesült Királyság előtt a további EU-tagság lehetősége.”

Vigyázás van! – Soros György a Brexit ellen kampányol
Soros György most a Brexit ellen lépett fel (forrás: Flickr)

Soros-kampány, most éppen a Brexit ellen

A The Daily Telegraph cikke szerint Soros a londoni Chelsea kerületi házában nemrégiben vacsorán látta vendégül a BfB vezetőit. Ott volt az elnök, Lord George Malloch Brownt. Ő a jelenleg ellenzékben lévő brit Munkáspárt korábbi kormányaiban államtitkári tisztségeket töltött be. Néhány hónapig 2006-ban az ENSZ főtitkár-helyettese is volt.

Lord Malloch-Brown csütörtökön a BBC-nek nyilatkozott. Ott megerősítette, hogy Soros György 400 ezer fonttal támogatta a BfB kampánycsoportot, ám hozzátette, hogy a kampány más támogatói “ennél többet is adtak“. Majd leszögezte:

Soha nem titkoltuk programunkat: keményen kampányoltunk azért, hogy érdemi szavazást harcoljunk ki (az alsóházban) a Brexit-megállapodásról, és ezt el is értük“.

A lap úgy értesülést, hogy vacsoravendég volt Sir Martin Sorrell, a világ legnagyobb reklámcége, a WPP vezérigazgatója is. Meglepő, de a kormányzó brit Konzervatív Párt több magánadományozója is ott volt. Igaz ugyan, ők végül nem ígértek anyagi támogatást a Brexit-ellenes kampányhoz.

A vacsora eredményes volt, mivel született egy “stratégiai dokumentum”. A The Daily Telegraph idézi is a dokumentumot. E szerint a tervezett kampánynak “rá kell ébresztenie az országot, hogy a Brexit nem eldöntött tény”, és “még mindig nincs késő” a kilépési folyamat leállításához – írja az erősen konzervatív, EU-szkeptikus brit napilap.

A kampánynak, amely e hónap végén indul, “erőteljesen a fiatal korosztályra kell összpontosítania”. A tervek között tömegrendezvények és koncertek szervezése is szerepel. Egyik fő cél, hogy az idei nyárra “egyértelmű és növekvő többségbe kerüljenek” a közvéleményen belül a brit EU-kilépést elutasítók tábora.

Theresa May, brit miniszterelnök korábbi ígérete szerint ha megszületik a végleges megállapodás az EU-val a válási feltételekről, azt az Alsóház elé terjeszti. A kampány szerint a Brexit-ellenes mozgalomnak meg kell nyernie az alsóházi szavazást. Ez valószínűleg új népszavazáshoz vagy új parlamenti választások kiírásához vezetne.

May hajthatatlan, de most megtudja, milyen a Soros-félelem

Nagy-Britanniában 2016 júniusában tartottak népszavazást a brit EU-tagságról, és a résztvevők szűk, 51,9 százalékos többsége a kilépésre voksolt. A brit kormány azóta többször is leszögezte, hogy nincs lehetőség újabb referendumra. Az Egyesült Királyság a 2016-os népszavazás döntésének megfelelően ki fog lépni az Európai Unióból.

Mindazonáltal naponta jelennek meg a kilépést ellenző kezdeményezések, vélemények. A szigetország közel sem olyan egységes a témában, mint a népszavazáskor. Ha pedig külön megnézzük a tartományokat, Wales, és különösen Skócia kilépésellenesek. Nem véletlen, hogy a kormány roadshowt tartott náluk.

Nem elég a miniszterelnöknek, hogy saját padsoraiban sincs egység. A Brexit-ellenes hangok az országban egyre erőteljesebben hallatszanak, és erősödik a lobbi is. Erre most megjelent a rettegett Soros György Londonban is. Kétlem ugyan, hogy a brit kormányt most a páni félelem járná át, de lehet, hogy Orbán Viktor szíve megesik May-en. Küld neki pár plakátot a magyar készletből…

...

Szólj hozzá