Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Soros plakátok a világ körül

Néhány napja kezdtek el szállingózni az első cikkek az amerikai és a brit sajtóból, melyek a Soros György arcával „fémjelzett” nemzeti konzultációs Soros plakátok üzenetét és a mögöttük meghúzódó politikai illetve társadalmi törekvéseket próbálták meg feltárni. 

Faltól-falig Soros

A Mazsihisz elnökének tiltakozása, és a külföldi visszhangok hozzávetőlegesen egybe esetek,  azzal, hogy   a magyar kormány, bejelentette  leáll a Soros plakátok kiragasztásával, de legalábbis felfüggeszti az akciót.. Egy percig se higgyük azonban, hogy a felháborodás miatt tették ugyan,  alighanem kellemetlen lenne ha a vizes vb alatt a világ hírügynökségei  lépten -nyomon a Soros plakátokat mutogatnák.

Az első fecskét, Reuters a cikkét többek között a The New York Times is átvette. A cikk Soros szóvivője, Michael Vachon által több szerkesztőségbe eljuttatott levelére reflektál, Vachon szerint a plakátkampány „Európa legsötétebb óráit idézi”, utalva Soros magyar-zsidó származására. Ha a kormányplakátokat nem érezzük egyértelműen antiszemitának, akkor érdemes felidézni a Fidelitas plakátjait, melyek a keményvonalas náci propagandát idézik.

Nyílt idegengyűlölet

A The Guardian és a CNN is a kormány antiszemita felfogásának megnyilvánulását látja a plakátokban. Szerintük hiába ígér Orbán Viktor támogatást a magyar-zsidó közösségnek, ha még a legnagyobb magyarországi zsidó szervezet, a Mazsihisz kérésére sem állította le a soros plakátok kampányát, melyet a szövetség egyértelműen antiszemita propagandaként érzékel, mely mérgezően hat a magyar társadalomra.

A BBC is osztja a zsidóellenesség vádját, felrója a kormánynak, hogy súlyos milliárdokat ver el arra, hogy teleragaszthassa a villamosokat a fővárosban. A cikk szerzője felteszi a kérdést: miért támadja Orbán Sorost? A cikk szerint, mint a legtöbb nacionalista berendezkedésű kormány, Magyarország is elsőszámú ellenséggé nyilvánította a milliárdos üzletembert. Soros a menekült krízis kezdete óta támogat olyan szervezeteket, alapítványokat, melyek segítik a menekülteket, valamint szorgalmazza, hogy mint Kanada, mint az Egyesült Államok, valamint az Európai Unió területén is fogadják el a háborús menekültek legális letelepítését. Feltehetően Soros e cselekedetei a nyíltan xenofób kormányzatok céljait és értékeit mélyen sértik.

Szólj hozzá