Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Diana nyomdokain – Speciális iskola, speciális háttérrel a gyermekek mentális egészségéért

Katalin hercegné és férje, Vilmos herceg, valamint Harry herceg, Diana munkásságát folytatva évek óta nagy hangsúlyt fektetnek a jótékonysági munkára. Ennek egyik példája az ún. ’Heads Together’ elnevezésű szervezet, mely az élet különböző területein nyújt támogatást. Legújabb kezdeményezésük olyan speciális iskolák létrehozása, ahol megfelelő eszközök és tudás áll rendelkezésre a tanulók mentális egészségének védelme érdekében.

...

Speciális iskola, speciális háttérrel – avagy hogyan fejlesszük a gyermekeink mentális egészségét
Katalin hercegné ki is próbálta a speciális feladatokat az általános iskolában (forrás: youtube)

Katalin hercegné beszéde

A projekt megnyitásaként Katalin beszédet mondott a Roe Green Általános Iskolában, melyben kihangsúlyozta a tanárok óriási szerepét a gyermekek mentális egészségi állapotával kapcsolatban. Beszélt arról is, milyen eszközökkel tudják segíteni az iskolai munkát. Kiemelte, hogy a projekt részeként online források és segédanyagok állnak a tanárok rendelkezésére, melyek segítségével a programban részt vevő iskolák rengeteg hasznos információhoz jutnak. A beszédben az is elhangzott, hogy a problémáról egyre több helyen és egyre gyakrabban esik szó, tehát foglalkozni kell vele. És mivel a gyermekek a legsérülékenyebbek, velük kell kezdeni a felvilágosítást. Ugyanolyan fontos szerepet kell a kérdésnek szánni, mint a fizikai állapotnak.

Mitől speciális egy ilyen iskola?

Elsősorban a tanárok felkészültsége és az ingyenesen rendelkezésre álló online források azok, amik ezeket az iskolákat a többi iskolától különlegesebbekké teszik. Fontosnak tartják azt is, hogy a gyerekek már általános iskolában nagyobb odafigyelést kapjanak, és ne idegenkedjenek a témától.  A tanárok kulcsszerepet kapnak, tehát folyamatosan képezni kell őket és biztosítani számukra a szükséges információt és megfelelő támogatást.  A munka támogatására létrehoztak egy weboldalt, ahol az érintettek naprakész információhoz juthatnak.  A program vezetői nem azt várják el a tanároktól, hogy rövid időn belül szakemberekké váljanak, hanem azt, hogy a számukra rendelkezésre álló információt megfelelően használják fel. A honlapon például olyan feladatokat is megosztanak, amelyek segítik a gyerekek érzékenyítését.

Speciális iskola, speciális háttérrel – avagy hogyan fejlesszük a gyermekeink mentális egészségét
A tanárokat egy honlap segíti munkájukban (forrás: youtube)
Speciális iskola, speciális háttérrel – avagy hogyan fejlesszük a gyermekeink mentális egészségét
Férjével és sógorával több jótékonysági intézménnyel vannak kapcsolatban (forrás: headstogether.org.co.uk)

A „Heads Together” célja

A királyi család fiatal tagjainak nevével fémjelzett szervezet elsődleges célja felhívni a figyelmet a mentális egészség fontosságára. Ezzel párhuzamosan szeretnék eltüntetni azt az előítéletet, ami a hétköznapi emberek fejében még mindig ott van és bebizonyítani, hogy a mentálisan sérülteken igenis lehet segíteni és hasznos tagjai lehetnek a társadalomnak.

Jótékonysági akciók

A szervezet különböző jótékonysági akciókkal hívja fel magára a figyelmet. Szerveznek például futóversenyeket, illetve kisfilmekben mutatják be és népszerűsítik elképzeléseiket.  Folyamatosan végeznek felméréseket, melyek során azt kutatják, a társadalom mely rétegei vannak kitéve leginkább a veszélynek és az összegyűjtött pénz egy részét arra fordítják, hogy szakembereket vonjanak be a helyzet javítására.

Speciális iskola, speciális háttérrel – avagy hogyan fejlesszük a gyermekeink mentális egészségét
Az érzékenyítést már általános iskolás korban el kell kezdeni (forrás: Youtube)

Szólj hozzá