Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Spenótváltozatok – télen

A Kaukázus déli lejtőin növő vadspenótból nemesítették ki. A középkori keresztes hadjáratok idején került Európába. Jó helyezése van az energiaszegény ételek között. Ugyanakkor gazdag karotinban (ebből lesz az A-vitamin), C- és E-vitaminban, kalciumban, magnéziumban, jódban, fluorban, vasban. Állítólag használ a tüdő és a máj betegségeire, valamint rákos daganatok ellen. Ugyanakkor a benne lévő oxálsav akadályozza a kalcium felszívódását. Sokan úgy tartják, hogy nyáron helyettesíthető a mindenütt megtermő gyomnövénnyel, a csalánnal. Egyébként az íze valóban megegyezik a csalánéval, csak azt nem ajánlatos kézzel szedni.

Itt most nem beszélhetünk a friss tavaszi vagy nyári leveles spenótról, csak a télen is kapható mélyhűtött változatáról. Ha jót akarunk, ne vegyünk előre ízesített, tejszínnel hígított kész főzelékről!

Spenótváltozatok – télen
Spenótváltozatok – télen

Spenótfőzelék

1 csomag mélyhűtött, natúr spenótot felolvasztunk (mikróban néhány perc alatt). A zacskóját mély tálba állítjuk, és az alját néhány helyen kilyukasztjuk, hogy a leve jó része távozzon. Ezt nem használjuk fel, csak a sűrűjét.

2 evőkanálnyi olajban megpirítunk 1 evőkanál barna rizslisztet, de nem égetjük meg. A pirítás végén belekeverünk 2 gerezd tört fokhagymát. Ezzel már nem pirítjuk. Hozzátesszük a felolvadt spenótot, gyors mozdulatokkal simára keverjük, utána annyi tejjel (3-4 dl) öntjük fel, hogy jól keverhető legyen. Maradjon csomómentes a főzelék! Visszatesszük a lángra, forrásig gyakran keverjük, megsózzuk, csipetnyi fehér őrölt borssal ízesítjük. Lefedve főzzük, időnkét óvatosan megkeverjük a fedő kis rése alatt, ugyanis hajlamos a plafonig lőni a levét. Némi rotyogás után levesszük a tűzről, és állni hagyjuk. Főzelékként tálaljuk.

Ha több liszttel sűrűbbre készítjük, reszelt sajt hozzáadásával palacsinta tölteléknek is alkalmas.

Spenótváltozatok – télen
Spenótváltozatok – télen

Spenótszeletek

6 dkg barna rizst olajon megpárolunk 1 kávéskanálnyi darált vöröshagymával, ízesítjük sóval, borssal, felengedjük kétszeres mennyiségű vízzel. Puhára főzzük, ha kell, még vizet adunk hozzá, majd kihűtjük.

Egy csomag (kb. 45 dkg) mélyhűtött spenótot felolvasztunk, a levét leöntjük, hozzáadunk 1-2 gerezd préselt vagy apróra vágott fokhagymát. Összekeverjük a főtt rizzsel és egy egész tojással. Kilisztezett deszkán szétterítjük a sűrű keveréket. Hosszúkás szeleteket vagy kerek pogácsákat formálunk belőle. Lisztben megforgatjuk a szeleteket, majd forró olajban mindkét oldalukat kisütjük. Bármilyen mártással (a legjobb gombamártással) tálaljuk.

Variáció: nem szeletekben sütjük ki, hanem kiolajozott, morzsával meghintett tepsibe töltjük, esetleg 5-6 deka reszelt sajtot is adunk hozzá. Aki a húshoz ragaszkodik, daráljon bele főtt vagy sült csirkemellet is. Alufóliával lefedve ropogósra sütjük.

A gyerekek kedvéért elnevezhetjük spenóttortának is.

Spenótváltozatok – télen
Spenótváltozatok – télen

Spenótpuding

4 db krumplit héjában megfőzünk, hideg vízzel leöblítjük, meghámozzuk, majd melegen megtörjük 1 kávéskanál sóval, 2 evőkanál olívaolajjal, és 2 egész tojással simára keverjük. A krumplis keverék egyik felével befedünk egy kiolajozott tűzálló edényt (tepsit). Erre ráborítjuk az elkészített spenótfőzeéket 5 dkg reszelt sajttal. A tetejére simítjuk a krumplis keverék másik felét.

A tepsit egy még sokkal nagyobb, vízzel töltött tepsibe téve, 40 percig sütjük a sütőben. Végül nagy tálra borítjuk, és forrón tálaljuk. A legjobb tormamártással körítve.

...

Szólj hozzá