Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

STOFFÁN GYÖRGY ANTISZEMITIZMUSA SCHAWARTZ GYÖRGYTŐL SOROS GYÖRGYIG

Stoffán György a rendszerváltás utáni első komoly antiszemita lap, a Szent Korona főszerkesztő-helyettese, nem tagadta meg magát. Most éppen novellába bújtatva igyekszik még némi levet kifacsarni az antiszemitizmusból, mondhatjuk úgy is, jó helyen próbálkozik, hiszen ez a fa soha nem szárad ki, Stoffán és a hozzá hasonló többi náci bizton számíthat rá.

fotó: a novella eredeti illusztrációja

Az undorító, embertelenül aljas írását, ami a kormány-hű polgarportal.hu-n jelent meg, tulajdonképpen egy bizonyos Viktor nevű Soros ellenes, borgőzös csóka ihlette. Azt gondoltam, hogy létezik egy bizonyos láthatatlan határ, amit még a Fidesz magyarországi antiszemitái sem lépnek át. Tévedtem, a viszkető tenyér meghozta gyümölcsét, virul a náci eszme.

Stoffán – mint a többi náci – sunyin indít, nem vágja rögtön az olvasó szemébe, mire megy ki a játék, hanem időt, munkát nem kímélve, novellát kanyarít köré. Orbán múlhatatlan bűne, hogy a mélyen meglévő antiszemitizmust kiengedte a palackból, és most már bárki megfontolás és félelem nélkül nyíltan uszíthat. Így történik ez ebben az esetben is. Az iromány megrázó történettel nyit, melyben Grünwald bácsit és családját a második világháború alatt deportálják, amibe a jó öreg belebolondul, és tarkón lövi egy nyilas.

Csak, hogy egyértelmű legyen, ki az író

 

Az “mű” egészen az utolsó bekezdésig rendben csordogál, ám ekkor elérünk lényegéhez,ezt olvasva megértjük, hogy  nem kis megerőltetés lehetett Stoffánnak az első kétharmad megírása:

 

 

„Néhány nyilas és egy tacskó kölyök jelent meg a lakás ajtajában. A kölyök épp aznap ünnepelte tizennegyedik születésnapját. A nyilasok tudták, hogy kikeresztelkedett zsidó, s azt is tudták, hogy az értékeken kívül semmi nem számít neki.”

Majd a beharangozó után tér a számára lényeges mondandójára:

„Farzsebéből elővette a városmajori plébánián kapott keresztlevelét, amelyre már nem Schawartz György volt írva, hanem Sörös György.”

Nem, a  firkász eddigi életútját ismerve, nem véletlen a Sörös név, igen Sorost rejti, csak gyáva hozzá, hogy leírja.

„Gyurka egyezséget kötött a káromkodó nyilasokkal, amikor azok egy lakásban semmit nem találtak… pedig a zsidóról tudták, hogy gazdag ember volt… A kis „keresztény” Gyurika, eközben ott somfordált a gangon, és megmutatta nekik hol van a pénz és az ékszer. Ettől kezdve a Kile minden lakását vele járták végig a pribékek, de kis bochernak volt annyi esze, hogy nem mindet mutatott meg… hiszen a szolgálataiért magát is meg kellett jutalmaznia…”

Köszönjük Orbán Viktor, ide vezetett a nagy szabadságharc-őrület, amiben nem ismersz se Istent, se embert. Ne feledd, ezzel is elszámolni tartozol!

Szólj hozzá