Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Stohl András: ne ítélj, hogy ne ítéltess

Február 15-én mutatják be a Valami Amerika 3-at. Stohl András új szereplő a szériában, és úgy tűnik, magát alakítja. A színésszel a 24.hu készített interjút. A filmben Koko-t, egy híres színészt játssza, akit lecsuktak.

Ezzel kapcsolatban elmondta:

“Ez úgy történt, hogy felhívott a Herendi, hogy forgatja a Valami Amerika 3-at, és azt mondta, lenne számomra egy elég érdekes szerep. Nem is tudta először elmondani. Csak kerülgette. Mondtam neki, hogy na, ne szégyenlősködj! És akkor kibökte, hogy egy színész bekerül a börtönbe, majd hozzátette, hogy jó lenne, ha én játszanám, mert úgyis mindenki velem fogja azonosítani a karaktert.”

A szereplő nevét ő találta ki, de valójában egy mémből vette. Ebben egy ismert ember azt állítja, hogy nem csinál ilyesmit, nem szív fel semmit, közben meg rávágták egy korábbi mozdulatát, ami félreérthető:

“Amikor megnéztem a bemutatót, azt a gesztust soknak éreztem, és fölöslegesnek, de a felvétel időpontjában még nem, akkor még azt gondoltam, jó poén lehet. Ez rám abszolút jellemző, hogy hirtelen felindulásból leokézok dolgokat, később meg eszem a kefét, hogy nem kellett volna. Lehet, hogy talán pont a ráégetés a jó szó. Én nem hiszem, hogy a figurába illő ember lennék, inkább pont ezt a billogot sütöm magamra.”

Andy Vajna televíziójában vállalt munkáról azt gondolja, a nézők nem azzal foglalkoznak, hogy egy televíziónak ki a tulajdonosa, hanem azt a bizonyos műsort nézik, amit látnak, és abból ítélnek meg. Ha te nem utalsz semmilyen pártra, akkor látják, hogy szórakoztató műsort szeretnél csinálni. A műsora közben futó Soros reklámmal kapcsolatban, nem foglalt állást:

” Nem, soha nem gondoltam ebbe bele. Nyilván felelősségem lenne, de én próbálok abba kapaszkodni, hogy azt a dolgot, amit csinálok, szeretném maximalistán elkészíteni, és nem szeretnék semmilyen párt oldalára beállni. Erre persze lehet azt mondani, hogy dehogynem állok, hiszen ott vannak ezek a hirdetések.”

Nagy Zsolt korábban azt nyilatkozta,  hogy „nagyon jó színész a Stohl András, de ő döntött: nagyon sok pénzhez szeretne jutni”:

” Biztos igaza van, én Zsoltot kifejezetten kedvelem, még ha bántóbbat mondott volna, akkor is kedvelném. Sokféle cikket olvastam, sokféle embertől, és azt gondolom, hogy mindenkinek megvan a joga, hogy kinyilvánítsa a saját véleményét. Én egy műsort készítek, és az is lehet, hogy ez egy Hendrik Höfgen-es dolog, hogy én csak a dolgomat végzem, de azt gondolom, hogy még nem értünk el egy olyan határhoz, ahol azt kell mondani, hogy nem.”

Stohl András: ne ítélj, hogy ne ítéltess
Stohl András: ne ítélj, hogy ne ítéltess

A Class FM-en a reggeli műsort vezet, egyik reggel a #metoo kampányról beszélgettek.

Legalábbis értetlenkedett, miért kellett 20 évet várni Sárosdi Lillának, hogy előjöjjön azzal: Marton László zaklatta:

” Ez akkor volt, amikor Lillán kívül senki más nem szólalt meg még az ügyben. Nem voltak más áldozatok. Erről beszélgettünk, de ez is bonyolultabb. Én nem lennék most Sárosdi helyében.” /…./  ” Én nem mondtam, hogy negatív dolgot tett, azt sem hogy pozitívat, csak azt mondtam, hogy nem lennék a helyében. Ez a #metoo kampány egy rendkívül érzékeny téma, borzasztó nehéz bármit úgy mondani, hogy valaki ne forgassa ki így vagy úgy. Ez is elég nagy baj, olyan szintre jutott el a dolog, hogy az ember nem mer semmit mondani, mert attól fél, visszájára fordul a kijelentése.”

Stohl kiemelte, hogy Marton Lászlót úriemberként ismerte meg. Ezt mai napig is tartja:

” Soha, semmilyen módon ezekről az ügyekről nem tudtam, hiába mondták már, hogy ezt én biztosan tudtam, mert nem. A felelősségem teljes tudatában jelentettem ki, és jelentem ki most is, hogy úriemberként ismertem meg. Azóta bocsánatot kért, elmondta, hogy mi történt, ezt most már én is tudom. Ettől kezdve az ember nyilván másképp látja a dolgokat. De ez egy elképesztően kényes téma lett.”

Meggyőződése, már nem lehet őszintén beszélgetni, és én ezt utálja, mert rögtön kiforgatják, amit mond. Eljutottunk ebben az országban oda, hogy most már mindenki politikusként fogalmaz:

” Nagyon nehéz valakiről véleményt mondani úgy, hogy nem ismerjük. Ezzel visszakanyarodunk az elejéhez, hogy engem a munkásságom alapján ismernek, és ezért bocsátanak meg talán mindent.”  /…/  ” Pedig csak őszinte vagyok. És akkor is az vagyok, amikor azt mondom, hogy mi van akkor, ha én nem akarok harcos lenni? Ha nem vagyok erre alkalmas? Hofi zseniálisan mondta, hogy az a korrupció, amiből ki vagyunk hagyva.”

Egy korábbi nyilatkozatára hivatkozva, amikor arról beszélt, „Legszívesebben ordítanék, de nem merek”, megkérdezte az újságíró, akkor most azért nem harcol, mert dolgozhat:

“Ha ezt akarja írni, akkor írja le: megvettek. Ezek szalagcímek, amik nem igazak, nem jók. Nem lehet egy másik ember létét minősíteni. Nem tudhatják, mi történik velem. Ne ítélj, hogy ne ítéltess, ez az egyik legalapvetőbb tétel. Egyszer mindenki megkapja a magáét, az biztos. Én is.”

...

Szólj hozzá