A sütőtök és a belőle készült sütőtök krémleves illata valami fantasztikus, és bár az őszre jellemző étel, megadja a téli évszak alaphangulatát. Jó ha tudjuk, hogy nem csak egyféle verzióban létezik, fűszerekkel, egyéb hozzávalókkal tudjuk variálni az ízvilágot.
Sütőtök krémleves
Hozzávalók:
- 1 kisebb (kanadainak mondott), hosszúkás sütőtök,
- 2 pohár kefir vagy joghurt (lehet tej vagy víz is),
- 2 kávéskanál olaj,
- egy maréknyi héj nélküli tökmag.
Aki a nagy magyar sütőtököt kedveli, vegyen legalább másfél kilós darabot, és sütés előtt csomagolja be alufóliába, nehogy a szélei megégjenek.
Az egészben vásárolt (kanadai illetőségű) sütőtököt tepsibe tesszük, aláöntünk 1 dl vizet, és puhulásig sütjük a sütőben. Ha a kétágú pecsenyevilla könnyen beleszalad, kivesszük a sütőből. Kihűtjük, hosszában kettészeljük, hogy a belsejét kikanalazzuk egy lábasba. A magos részét kidobjuk (ki is tehetjük a madaraknak).
Az üres héját a szemétbe dobjuk.
A lábasba került tök húsát felöntjük valamelyik kedvenc tejitalunkkal (lehet vízzel is) úgy, hogy elég sűrű, de önthető maradjon. Mixerrel simára keverjük, végül felforraljuk.
Tálalás előtt serpenyőben, kevés olajon egy-két perc alatt, fakanállal kevergetve kicsit megpirítjuk a héjatlan tökmagot, de ne égessük meg! Egyenletesen osszuk szét a tányérokban gőzölgő töklevesre!
Igazán különleges élmény lesz egy nagyobb család számára is.
Szólj hozzá