Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Sütőtök krémleves

A sütőtök és a belőle készült sütőtök krémleves illata valami fantasztikus, és bár az őszre jellemző étel, megadja a téli évszak alaphangulatát. Jó ha tudjuk, hogy nem csak egyféle verzióban létezik, fűszerekkel, egyéb hozzávalókkal tudjuk variálni az ízvilágot.

Sütőtök krémleves
Sütőtök krémleves

Sütőtök krémleves

Hozzávalók:

  • 1 kisebb (kanadainak mondott), hosszúkás sütőtök,
  • 2 pohár kefir vagy joghurt (lehet tej vagy víz is),
  • 2 kávéskanál olaj,
  • egy maréknyi héj nélküli tökmag.

Aki a nagy magyar sütőtököt kedveli, vegyen legalább másfél kilós darabot, és sütés előtt csomagolja be alufóliába, nehogy a szélei megégjenek.

Az egészben vásárolt (kanadai illetőségű) sütőtököt tepsibe tesszük, aláöntünk 1 dl vizet, és puhulásig sütjük a sütőben. Ha a kétágú pecsenyevilla könnyen beleszalad, kivesszük a sütőből. Kihűtjük, hosszában kettészeljük, hogy a belsejét kikanalazzuk egy lábasba. A magos részét kidobjuk (ki is tehetjük a madaraknak).

Az üres héját a szemétbe dobjuk.

A lábasba került tök húsát felöntjük valamelyik kedvenc tejitalunkkal (lehet vízzel is) úgy, hogy elég sűrű, de önthető maradjon. Mixerrel simára keverjük, végül felforraljuk.

Tálalás előtt serpenyőben, kevés olajon egy-két perc alatt, fakanállal kevergetve kicsit megpirítjuk a héjatlan tökmagot, de ne égessük meg! Egyenletesen osszuk szét a tányérokban gőzölgő töklevesre!

Igazán különleges élmény lesz egy nagyobb család számára is.

...

Szólj hozzá