Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Szegény svájciak! – náluk is jön a minimálbér, de micsoda számokkal!

A hvg.hu szerint történelmi döntést hozott a svájci szövetségi bíróság. A testület elutasította a Neuchatel kantonban bevezetendő minimális órabér elleni utolsó beadványt is. Így a régióban, az ország történetében először, életbe lép a minimálbér.

„Szegény” svájciak-Náluk is jön a minimálbér,de micsoda számokkal!
Illusztráció: internet

Lázadtak a munkaadók

2001-ben népszavazáson döntöttek Neuchatel választói a minimál órabér mellett. De a kanton munkaadóit tömörítő szervezetek több fórumon is megtámadták a döntést. A jogi procedúra a legfelső szövetségi bíróságig jutott, sokáig tartott, de most végleges döntéssel zárult.

A kantonban minimum 20 frankos / 5300 forintos / órabért kell fizetni a munkaviszonyban állóknak.

Az egyetlen kivétel a szezonális munkaerőt foglalkoztató mezőgazdaság, ahol kisebb minimálbér is elfogadott ez azonban csak egy rövid időszakra érvényes. A húszfrankos órabérből 3480 svájci frankos havi fizetés jön ki, de a svájci normák szerint ez a bér nem elég a normális életvitelhez, aki csak ennyit keres, szociális segélyre szorul és kap is támogatást.

Svájcban a hivatalos szegénységi küszöböt egy egyedülállónak 2239 frankban állapították meg. Egy kétgyermekes család akkor él a szegénységi küszöb alatt, ha a havi bevétel nem éri el a 4 ezer svájci frankot, ez mintegy 1 millió forint.

Két hónappal ezelőtt a svájci statisztikai hivatal vészjelzéseket adott le, mert a számításaik szerint lakosság több mint 6 százaléka a szegénységi küszöb alatt él.

Svájcban már az is szegény aki, havonta nem tud legalább egyszer étterembe, színházba és koncertre menni. Tell Vilmos hazájában  a havi létminimum 633 ezer forint körül van. Persze Svájc méregdrága ország, főleg a nagyvárosokban magasak a megélhetési költségek.

Tátong szakadék

Ez a minimálbér nem csak magyar szempontból csillagászati, hanem Franciaországhoz képest is. Ott ugyanis a minimális hivatalos órabér 9,76 euró, vagyis alig több mint a fele a Neuchatel-ben most bevezetendő 20 svájci frankos, 17,38 eurós minimál órabérnek. Franciaországban a szegénységi küszöb egy egyedülállónak 1008 euró, vagyis alig a fele a svájcinak.

Több svájci kantonban népszavazáson már elutasították a minimális órabér bevezetését, ugyanakkor másik  két kantonban  várhatóan bevezetésre kerül, a jogi procedúrák után.

Szólj hozzá