Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Szabadlábon a Deteki állatkínzók!

Emlékezetes az az eset, ami Deteki mészáros néven híresült el az állatvédők között és amely után több ezer ember követelte utcára vonulva a mostaninál szigorúbb állatvédelmi törvény megalkotását a kormánytól. Az állatvédelmi törvény módosítás azóta is várat magára, ítélet azonban született az állatkínzók ügyében.

Szabadlábon a Deteki állatkínzók!

A 17 éves István és a 20 éves Patrik

2015-ben indultak biciklivel Beretről Detekre, amikor az árokban találtak egy mozgásképtelen kiskutyát. A két fiatal úgy döntött, hogy megkínozzák a magatehetetlen állatot: István egy közelben talált szerszámnyéllel ütötte az állat fejét, Patrik pedig telefonjával felvette a kínzást, és a videó a netre is felkerült.

Az ügyben rendőrségi eljárás indult, az állatvédők már ezt is eredménynek tartották, mert nem jellemző sajnos, hogy állatkínzás esetén nyomozati szakaszba kerüljön egy ügy.  A rendőrség azt is vizsgálta, fogyasztott-e kábítószert vagy alkoholt a kiskutya megölése előtt az állatkínzással gyanúsított 18 éves K. István és társa, a 20 éves H. Patrik.

A két gyanúsított azzal védekezett:

“elütve találták az ebet az út mentén, ezután sújtottak le rá.”

A felvételen látszik, az állat még életben volt.

Az Encsi Járásbíróság hétfőn tárgyalta az állatkínzók ügyét: a kölyökkutya különös szenvedés következtében veszítette életét – állapította meg a járásbíróság, amely súlyosító körülményként értékelte az állatkínzásos ügyek elszaporodottságát, míg enyhítő körülményként számította be

“a vádlottak életvitelében bekövetkezett pozitív változás”

Szabadlábon a Deteki állatkínzók!

Ennek figyelembevételével

a bíró öt és hat hónapos felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Istvánt és Patrikot, illetve arra, hogy el kell olvasniuk Csáth Géza Anyagyilkosság című novelláját, illetve meg kell nézniük Szász János Witman fiúk című, szintén Csáth Géza alapján készült filmjét, majd az élményeikről olvasónapló formájában kell beszámolniuk.

Sokak szerint felháborító ítélet született az állatkínzók olvasásra fogása még csak köszönő viszonyban sincs elkövetett tettük súlyával.

Az elkövetőknél politikai szál is felmerült anno, mikor kiderült az egyik állatkínzó édesanyja helyi politikus.

Az ítélet jogerős. Az állatvédelmi törvény módosításáról pedig néma csend, hiába próbált az Állatvédő Szervezetek Szövetsége konzultálni a törvényhozókkal, nem hallgatták meg őket. Szerintük már a tervezet is ellentétben állt az alaptörvénnyel és hátrányosabb helyzetbe hozza az állatokat és az állatvédőket, mint amiben eddig is voltak.

(forrás: állatportál)

Szólj hozzá