Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Nemek harca – egyre nő a szakadék a nők és a férfiak fizetése között

A nők egyenjogúságáért folytatott harc nem a 21. század találmánya. Törvények rögzítik a diszkrimináció tiltását, de nagyon sok helyen még mindig óriási különbségek vannak férfiak és nők között. Például a fizetés tekintetében. A nők és férfiak fizetése közötti szakadék egyre mélyebb. Cikkünk az Egyesült Királyságról szól, de sajnos sok országban általános a jelenség.

Nemek harca- egyre nő a szakadék a nők és a férfiak fizetése között
A nők fizetése továbbra is egyre elmarad a férfiakétól (forrás: pixabay)

Nő a szakadék a bérek között

Az adatok szerint a 20-as éveikben járó női munkavállalók fizetése egyre inkább elmarad azonos korú férfi táraikétól. Sok nő a férfiakénál hátrányosabb helyzetből kezdi karrierjét. A statisztikai adatok tanúsága szerint a gazdasági recesszió miatt a 20-as éveikben munkába álló nők egyre alacsonyabb kezdő bért kapnak.

Egyenlő fizetés napja

A téma apropója, hogy pénteken, november 10-én volt az egyenlő fizetések napja – mert már ilyen is létezik. Ez az a nap, amikor a számadatok alapján az év további részében olyan, mintha a nők ingyen dolgoznának. Ekkora ugyanis a különbség a férfi és női fizetések között. A legnagyobb eltérés az idősebb hölgyek esetében mutatkozik, de az utóbbi időben az eltérés a 20-as éveikben járó nők esetében is egyre nagyobb. Pontos felmérést készítettek az Egyesült Királyságban, mely szerint London jár az élen 20,70%-os különbséggel, míg Wales-ben a legkisebb az eltérés a fizetések között, ott ugyanis átlagosan a férfiak „csak” 8,3%-kal kapnak magasabb fizetést.

Nemek harca- egyre nő a szakadék a nők és a férfiak fizetése között
A gyermekek nevelése drága, ezért a 20-as éveikben levő nők hátrányos helyzetből indulnak pályájukon (forrás: flickr.com)

Nem csak a fizetés kevesebb

A női egyenjogúságért küzdők nem csak a fizetések problémáját emelik ki. A munkahelyeken a nők továbbra is gyakran vannak kitéve szexuális zaklatásnak és többnyire nem támogatják őket a gyermeknevelésben sem. Nagy-Britanniában a kampányolók külön felhívják a figyelmet arra, hogy a helyzet évek óta nem javul, sőt, sok esetben inkább rosszabbodik.

Pályakezdők

Új jelenségnek lehetünk most tanúi. Miközben a korábbi években a pályakezdők esetében a különbség a férfiak és a nők fizetése között elhanyagolható volt (6 éve mindössze 1,1%), mára ez a helyzet teljesen megváltozott, 5,5 %-ra nőtt. A Nemzeti Statisztikai Hivatal adatai szerint, ha a jelenlegi tendenciát veszik figyelembe, kb. 100 évre lenne szükség a mostani különbségek kiegyenlítéséhez. A helyzetet az is nehezíti, hogy a gyermeknevelés költségei a szigetországban nagyon magasak. Emiatt sok családban nem kérdéses, vissza megy-e az anyuka dolgozni. Nagy segítség lenne, ha több cég biztosítana családbarát körülményeket, részmunkaidős állásokat és a gyermekek számára megfelelő intézményeket. Mivel a nők kénytelen ezek hiányában otthon maradni, a vezető állásokat elsősorban férfiak töltik be és a fizetésük is gyorsabban emelkedik. Amikor az anyák visszatérnek a munkába, hátrányos helyzetből indulnak.

Nemek harca- egyre nő a szakadék a nők és a férfiak fizetése között
A szakadék csökkentésére a megoldás a megfelelő program kidolgozása lenne. Tervek már vannak (forrás: flickr.com)

A számok magukét beszélnek

A nők és a férfiak bére közötti különbség átlagosan 14,1%. Az 50-es éveikben járó nők esetében 18,6%.  A különbségek a gazdaság szektorai között is változóak: a magánszektorban magasabb, mint az állami szektorban.

A kormány mindennek tudatában felszólította a 250 főnél több alkalmazottal rendelkező cégeket, jelentsék a fizetések közötti különbséget. Ezt a kormány hivatalos honlapján 2018. márciusáig nyilvánosságra is hozzák.

Egy biztos. A különbségek maguktól nem fognak kiegyenlítődni, törvényi szabályozásra van szükség.

Szólj hozzá