Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Szárnyalnak a tőzsdén a Mészáros-papírok

Szárnyalnak a tőzsdén a Mészáros-papírok. Az élelmes spekulánsok gigantikus nyereséget érnek el velük, a tőzsde és a brókercégek a megnövekedett forgalomnak örülhetnek. Ám a gyorsan növekvő fák a tőzsdén sem jutnak el az égig. Milyen kockázatokat rejt ez a fundamentumoktól rég elszakadt tőzsdei játszma?

Szárnyalnak a tőzsdén a Mészáros-papírok
Szárnyalnak a tőzsdén a Mészáros-papírok. Forrás: index.hu

Szárnyalnak a tőzsdén a Mészáros-papírok – Appeninn, Konzum, Opus

– különböző tőzsdei társaságok, mindegyiknek erős kapcsolódása van Mészáros Lőrinc és Jászai Gellért üzletemberekhez. Mindhárom cég részvénye elképesztő volatilitással ugrál két nap között, olykor napon belül is, általában limittel felfelé, de olykor limittel lefelé.

  • A Budapesti Értéktőzsde örülhet, van forgalom.
  • A brókerek is boldogok, hiszen végre van egy sztori, ami megüti a kisbefektetők ingerküszöbét, nyílnak a számlák, van mozgás, van üzlet.
  • A kisbefektetők között csupa mosolygós arc, mindenki ragyog, hiszen (legalábbis eddig), aki csak egy kicsit is türelmes volt, az óriásit kaszálhatott.

A papírok ötször (Appeninn), hússzor (Opus) vagy ötvenszer (Konzum) annyit érnek most, mint egy éve. (E sorokat éppen november 8-án írom, lehet, hogy csütörtökön az arányszámok némileg mások lesznek). Mindenesetre egy ilyen röppályán tényleg nagyon pechesnek kell lenni ahhoz, hogy valaki ne a nyertes oldalon álljon.

Mi akkor a baj?

Mi a baj? A válasz az is lehet, hogy semmi. A tőzsde sajátja a spekuláció, a híresztelések, a meglóduló vagy éppen összezuhanó részvényárak.

De azért néhány pont alapján mégis érdemes alátámasztani, hogy mennyire elszakadtak a fundamentumoktól az értékelések, vagy kicsit profánabbul megfogalmazva, ez az egész miért egy vicc.

  • Az Opus Nyrt. nevű, tartalmában kevesek által ismert portfólió 200 milliárd forintot ér a tőzsde ítélete alapján. A Rába Nyrt. Magyarország vezető gépipari csoportja, ennek a vállalatnak csak  17 milliárd forint a kapitalizációja, vagyis tizedannyit sem ér, mint az Opus. Még egy összehasonlítás: a Magyar Telekomnak, vagyis Magyarország piacvezető távközlési cégének 500 milliárd forint a kapitalizációja.
  • Az Appeninn egy ingatlanportfóliót üzemeltető cég, amióta az elmúlt három hónapban Mészárosék szemet vetettek rá, négyszer-ötször ér többet a változatlan ingatlanvagyon, pedig tudjuk, hogy az ingatlanpiac nem éppen az ilyen gyorsaságú változásokról híres.
  • A Konzum Nyrt.-ről előbb írtuk le, hogy egy év alatt megötvenszerezte az árát. Vajon van olyan kisbefektető, aki a fundamentumok miatt vásárolt? Van valaki, aki el tudja közülük mondani, hogy egyáltalán mi van ebben a cégben? Ez a kérdés még a szakembereket is nehéz kérdés elé állítaná.

Torzít

A furcsa és fundamentumokkal nem megalapozott rali nyomán a három papír bekerült a Budapesti Értéktőzsde indexébe, a BUX-ba. Nézzünk pár furcsa következményt! November 8-án volt olyan pillanat a Budapesti Értéktőzsdén, amikor pluszban volt a Mol, az OTP, a Magyar Telekom és a Richter Gedeon, vagyis a négy legfontosabb részvény, a blue chipek. Mégis, az index az általam megvizsgált pillanatban minimumban állt. Miért?

A magyarázat az összevissza ugráló Mészáros-papírokban rejlik, amelyek akkor éppen a napi áresési maximummal (15 százalékkal) voltak lejjebb, mint a megelőző záróáruk, és mivel ugye a tőzsdeindexben is szerepelnek, ez a mozgás így eltéríthette a budapesti tőzsde vezető mutatószámát.

Az alapkezelők fanyalognak

Miközben azt említettük, hogy mindenki boldog, vannak fanyalgók is. Beszéltünk pár professzionális befektetési szakemberrel, alapkezelővel, portfóliómenedzserrel, azt kérdeztük, hogy tartanak-e ilyen részvényeket. A konszenzusos vélemény az volt, hogy fundamentális alapon hozzá sem nyúlnának az ilyen papírokhoz, de például az indexkövető alapjaiknál ezt nem tehetik meg.

A cikket ide kattintva olvashatja tovább

Szólj hozzá