Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Szél Bernadett – “radioaktív felhők” cirkulálnak felettünk

Több, mint nyugtalanító, hogy rendszeres időközönként “radioaktív felhők” cirkulálnak felettünk, most is érkezett egy. Nincs érdemi, alapos tájékoztatás, tényfeltárás, nyomozás, a kormány egy mukkot sem szól, csak annyi hír jött, “nyugodjunk meg”.  írja Szél Bernadett közösségi oldalán.

Szél Bernadett - "radioaktív felhők" cirkulálnak felettünk
Szél Bernadett - "radioaktív felhők" cirkulálnak felettünk

Szél Bernadett – “radioaktív felhők” cirkulálnak felettünk…

Nem fogunk, ez nem így megy. Az Országos Atomenergia Hivatalhoz fordulok, azonnali _érdemi_tájékoztatást kérve, tudnunk kell, honnan jött a radioaktív szenny és mit tesznek azért, hogy ilyen többet ne legyen. Nagyon remélem, hogy a nukleáris bővítést forszírozó fideszes politikusok most is kiállnak a nyilvánosság elé és megpróbálják elmagyarázni a helyzetet. Ha maguktól mégse tennék, írásbeli kérdésem miatt kénytelenek lesznek.

Nyílt levél

Fichtinger Gyula 
Főigazgató

Tisztelt Főigazgató Úr!

Egy hónapja cikkezik a sajtó az Európa fölött megnövekedett sugárzásról, a kontinens fölött megjelent radioaktív felhőről, ám ez a meglehetősen hosszú időszak nem volt elegendő a magyar illetékeseknek az ilyenkor indokolt, törvényben is előírt tájékoztató feladatok ellátására. Az európai társszervek már a sugárzás forrását is megnevezték – a “valahol Oroszországban vagy Kazahsztánban” fordulat nagy valószínűséggel Majakot, a nagy aktivitású sugárzó hulladék volt és tervezett befogadó állomását jelöli – az OAH azonban egy rövid, megnyugtatónak szánrt, ám minimális információtartalmú októberi híren kívül semmilyen érdemi információt nem adott közre az ügyról.

Természetesen azt is súlyos problémának tartjuk (bár a szovjet/orosz gyakorlat alapján ez tekinthető a papírformának), hogy a kibocsátó nem tett eleget a nemzetközi egyezményekben rögzített tájékoztatási kötelezettségének. Arra azonban semmilyen elfogadható indokot nem sikerült találnunk, hogy a hazai illetékes szervek – mindenekelőtt a nukleáris biztonságért felelős hatóság, az OAH részéről – miért nem adnak részletes tájékoztatást a közvéleménynek, miért a nyugat-európai sajtó és az ottani társhatóságok híreiből kell információkat szereznünk.

Kérem, hogy törvényi kötelezettségének eleget téve szíveskedjék haladéktalanul naprakész tájékoztatást adni a megnövekedett sugárzás okairól és lehetséges kockázatairól, valamint arról is, hogy milyen megfontolásból, kinek az utasítására mulasztotta el eddig a hivatal a vonatkozó információk folyamatos közreadását.

Tisztelettel:
Dr. Szél Bernadett

Szólj hozzá