Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

SZÉLJEGY – Színházi ajánló

A Katona Kamrában mindennapi történetet adnak elő ragyogó színészek azokról az embertársainkról, akik nem elég dörzsöltek mai világunk zavaros ügyleteihez, meg azokról, akik hasznot húznak belőlük. Utóbbiaknak áll a világ, a maradék csak pórul járhat. Ezt az egyszerű igazságot vonjuk le Spiró György másfél órás, meglehetősen időszerű darabjából. A történetet igen hitelesen rendezte Zsámbéki Gábor – Sáry László dinamikus zenéjével, Török Tamara dramaturggal, Szakács Györgyi jelmezeivel és Khell Zsolt hűvösen csillogó díszleteivel.

Takács Kati, Fullajtár Andrea / Katona József Színház: Széljegy / Fotó: Szilágyi Lenke
Takács Kati, Fullajtár Andrea / Katona József Színház: Széljegy / Fotó: Szilágyi Lenke

Elegáns ügyvédi irodában, kellemesen búgó hangon fogadja az ügyvédnő (Rezes Judit) az ügyfelek bejelentkezését, amikor váratlanul beállít hajdani barátnője, egykori gimnáziumi osztálytársa (Fullajtár Andrea).

Kéri, hogy az ingatlanügyekben járatos barátnő segítsen neki a lakását elcserélni egy jól megközelíthető vidéki házra.

Az ügyvédnő először kitérne a felkérés elöl, de a „kuncsaft” ragaszkodik hozzá, ha már véletlenül meglátta a kapu alatt a névtábláját. A néző akkor foghat gyanút, amikor az ügyvédnő felhívja ingatlanos társát: „kapás van!”. Jön is azonnal a nyegle modorú fiú (Bányai Kelemen Barna, m. v.), és két napon belül követel a Nőtől négymillió forintot a ’kiadásaira’. A mókusmezei romos házat épp most ’örökölte’ hetven éves élettársától. A Nő csodamód nem fog gyanút, mert bízik néhai barátnőjében.

A Nő erején felül előteremti az összeget, hiszen műszaki fordításból él, és egyedül neveli örökbefogadott kisfiát. A Mama (Takács Kati m. v.) elkíséri a lányát a rengeteg pénzzel az ügyvédnőhöz. A régi barátságra való tekintettel szépen elhisz neki mindent, nincs szokva az efféle átverésekhez. Inkább a közvetítőnek, a mérhetetlenül gazdag, három gyerekes ügyvédnőnek hisz, mert az vitte valamire, nem úgy, mint az ő máról-holnapra élő ’értelmiségi’ lánya.

A Nő másnap visszajön az ügyvédnőhöz, aki még nem heverte ki az előző éjszakai bulit. Mivel sem papír, sem bírósági széljegyzet nincs a tulajdoni lapon, lassan világossá válik a Nő számára a csalás, de a csapdából már nincs visszaút…

Már csak a tanulság kedvéért is meg kell néznünk ezt az izgalmas darabot! A Katona József Színház Kamrájában (Ferenciek tere 4.) mutatják be 2018. március 5-, 6-, 7-én, 18-án és 26-án, majd áprilisban 4-én, 8-án és 10-én tartják a következő előadásokat.

...

Szólj hozzá