Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Szeptember 11.

Nem sok olyan dátum van, aminek kimondása szinte mindenkiben ugyan azt a borzalmat ébreszti. Szeptember 11. ilyen. 2001-ben ezen a napon derült ki a „békés” polgári társadalmaknak, hogy Pearl Harbor bármikor megismétlődhet. Nem elhanyagolható különbség, hogy ma a célpont nem egy támaszpont, hanem az otthonunk, ahol élünk, az áldozatok pedig mi magunk vagyunk.

Szeptember 11.
, Ground zero az emlékhely (Fotó AFP)

A kamikazek világa

Azt, hogy mi történt az USA-ban, mit tett a polgári demokráciával 19 modern al-Kaida gépeltérítő kamikaze, mindenki tudja. Ezerszer láttuk a pánikot, a menekülő embereket, az épületek képében elomló, önmagunk biztonságába vetett hitünket, az áldozatokat és a hősöket.

Mint minden terrorcselekmény, ez is túlmutatott önmagán. Szeptember 11. többet jelentett, mint egy támadást. 9/11 – ahogy a világ nevezi – és a mostanság szinte napi rendszerességgel támadó terror megült a tudatunk legmélyén, ahol a legfontosabbat: a biztonságunkat, az önmagunkba vett hitet kezdte és kezdi ki.

Most, több mint másfél évtizeddel szeptember 11. után csodálkozva látjuk, hogy nemcsak egyre durvább, de egyre primitívebb is lesz a terror. Vissza a kőbaltához?

Ma már nem áldoznak hónapokat, esetleg éveket egy-egy akció megtervezésére, előkészítésére, minek spórolni a fanatikus megszállottak életével, hiszen annyian vannak – szó szerint –  mint a szemét. Dobjunk rá egy robbanómellényt, toljunk a segge alá egy ócska autót és már száguldhat is a boldogan ünneplő, sétáló emberek közé. Néha még ennyi sem kell, elég egy jól megfent kés is.

Taxi az út szélén

Fura lény az ember. Emlékszem 2001-ben éppen taxiztam valahová, és a sofőr mondta, mi történt. Nem hittem neki, úgyhogy a Blahánál félreállt az út szélére, lecsapta az órát és együtt hallgattuk a híreket. Itt délután négy óra lehetett. Miközben jöttek a mondatok, néztünk egymásra, illetve átnéztünk egymáson, és mind a ketten elláttunk egészen New Yorkig és bennrekedtünk valamelyik lángoló felhőkarcolóban. Róla nem tudom, de én még a füst szagot is éreztem.

A rendkívüli hírek végén újraindította az órát, és indult az élet. Igen ez a pontos kifejezés, hogy indult, mert amit addig éltünk, az ott és akkor befejeződött, és ebben napjainkban még biztosabb vagyok mint akkor, sok évvel ez előtt.

Kapcsolódó cikkeink

Magyar királyi terror a levegőben, mi találtuk ki a repülőgép-eltérítést! Is

Rendőrségi őrizetben a barcelonai terrorista

Nem minden muszlim terrorista – 60 imám kiállása a bűnözők ellen + videó

Szólj hozzá