Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Szijjártó bekeményített: hazarendelte a hollandiai nagykövetet

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ma reggel rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be: megszakítjuk a nagyköveti szintű kapcsolatot Hollandiával.

szijjártó péter2

Kemény lépések

„Határozatlan időre, konzultációra hazarendeltem Magyarország hollandiai nagykövetét. Előre meghatározatlan időre ezzel a nagyköveti kapcsolat megszűnik a két ország között”

– jelentette be  pénteki sajtótájékoztatóján a külügyminiszter.

Szijjártó a kemény diplomáciai lépéseket azzal indokolta:

Hollandia budapesti nagykövete a diplomáciai szokásokat semmibe vevő, azokat messze túllépő, Magyarországot méltóságában és szuverenitásában sértő nyilatkozatot tett, amelyhez hasonló eset ritkán fordul elő.

Szijjártó bekeményít: hazarendeli a hollandiai nagykövetet
fotó: 168 óra

Akinek volt mersze bírálni a kormányt

Gajus Scheltema, a távozó holland nagykövet főbűne, hogy: még csütörtökön – meglehetősen kemény hangú – interjút adott a 168 Órának, ahol olyan kemény szavakkal bírálta a kormányt, mint

a szélsőséges iszlamisták ugyanolyan elv mentén kreálnak ellenséget, mint a magyar kormány”.  Scheltema azt is kifogásolta, hogy az Orbán-rezsim (…) aki nincs velünk, az ellenünk narratívája a legsötétebb marxista időket idézi. Nem beszélve arról a vérlázító álláspontról, miszerint „olyan nincs, hogy egyes országok csak profitálnak az EU pénzéből, de nem hajlandók hozzájárulni és segíteni a minket érő kihívásokban.

Szijjártó a konstruktív, tényekkel operáló vita helyett egyszerűen nem kívánatos vendégnek titulálta a Scheltemát, pénteken pedig a hollandiai magyar nagykövetet is hazahívta.

Szijjártó Péternek a diplomáciai affért még egy kiadós fenyegetéssel sikerült lezárnia:

„ha Hollandia nem kér elnézést, akkor további politikai és diplomáciai lépéseket is tesz a magyar kormány.”

Akció és reakció

A botránnyá dagasztott interjú és az azt követő magyar diplomáciai hisztéria kapcsán megszólalt a holland külügyminiszter is:

Bert Koenders holland külügyminiszter a de Volksrant című lap szerint egy kormányülésen azt mondta: meg kell néznie az ominózus interjú pontos fordítását, mert nagyon furcsállaná, ha a nagykövet tényleg azt mondta volna, ami a cikkben áll.

Megszólalt a holland külügyminiszter a diplomáciai botrányról

de Volksrantot a Magyar Nemzet Online idézi. Úgy fogalmazott, számára világos, hogy nincs összefüggés a magyar kormány viselkedése és a terrorizmus között, és „minimum kellemetlen”, ha ilyesmi tényleg elhangzott a diplomata részéről. Hozzátette: a holland kormánynak nem ez az álláspontja.

A miniszter mindazonáltal azt is megemlítette, hogy ettől  eltekintve még van miért kritizálni Budapestet, például azért, ahogyan a civil szervezetekkel bánik, illetve ahogyan a jogállamisághoz viszonyul, és ilyen kérdésekben a nagykövet is szabadon megszólalhat.

atv.hu/MNO

Szólj hozzá