Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Szilágyi Tibort kitüntették, mint tiszteletbeli zsarut

Szilágyi Tibor pályafutása során számos zsaruszerepet játszott. Ki ne emlékezne a Kántor című 70-es évekbeli sorozatra, ahol egy fiatal nyomozót alakított.

Szilágyi Tibort kitüntették, mint tiszteletbeli zsarut
Szilágyi Tibor (b) a Kántor c. film egyik jelenetében, mint Sátori százados (forrás: hogyvolt.hu)

Szilágyi Tibort kitüntették, mint tiszteletbeli zsarut – A bűnüldözés népszerűsítését ismerték el

November 10-én a Dr. Dobos János Ezüst Emlékérmet vehette át a népszerű Kossuth-díjas színművészünk a Rendőrpalotában. A hivatalos indokolás szerint

színművészi életútja során a bűnüldözést, a bűnügyi munkát is népszerűsítő szerepmegformálásai, a feledhetetlen Kántor című filmsorozatban nyújtott meghatározó alakítása, valamint pályája során több bűnügyi témát feldolgozó műben nyújtott hiteles színművészi teljesítménye elismeréseként

kapta meg a díjat a Magyar Bűnüldözők Szakmai Egyesületétől.

Szilágyi Tibor a Kántor-beli Sátori százados alakja után még számos zsaruszerepet játszott a képernyőn, és a színpadon egyaránt. Ő volt a Kémeri című tv-sorozatban a budapesti bűnügyi rendőrséget irányító főkapitány-helyettes. A korunkban játszódó Európa-express és Rendőrsztori filmekben is rendőrfőnököt játszott. Színpadi szerepeiben is sokszor bújt leleményes zsaruk bőrébe.

Szilágyi Tibort kitüntették, mint tiszteletbeli zsarut
Szilágyi Tibor a díj átvételekor (Fotó: Lebo/Mabüszke)

Fontos a szakma népszerűsítése

Jakab György, a díjat átadó szakmai egyesület elnöke elmondta, hogy nagyon fontos a művészet sajátos eszközein keresztül megvalósuló népszerűsítés. Hiszen az adott mű sztoriján és karakterén keresztül megismerhetjük egy hivatás, egy foglalkozás fény,- és árnyoldalait. Így akaratlanul is kialakul bennünk egy vélemény, egy konkrét kép az adott foglalkozásról.

Szilágyi Tibor mesterien megformált nyomozószerepein keresztül maradéktalanul eleget tett ennek a fajta művészeti népszerűsítésnek. A Magyar Bűnüldözők Szakmai Egyesülete ezért már 2008-ban tiszteletbeli tagjának fogadta a színművészt, az azóta elhunyt Bujtor Istvánnal együtt.

A szakmai egyesület –melyet 2004-ben alapítottak– a hivatásos bűnügyi nyomozók civil szervezeteként működik. Szakmai díjként hozták létre a Dr. Dobos János-díjat, és a Dobos János Emlékérmet. Ezeket évente egyszer, egy nívós ünnepség keretében adják át az arra méltóknak.

A tegnapi ünnepségen egy előadással emlékeztek meg Bujtor Istvánról is, aki idén lenne 75 éves. Szilágyi Tibort pedig a díj átadásakor köszöntötték 75. születésnapja alkalmából.

A népszerű Kossuth-és Jászai Mari-díjas színművészünk napjainkban is nagyon aktív. Több darabban láthatjuk Sopronban és Budapesten is.

Szilágyi Tibort kitüntették, mint tiszteletbeli zsarut
A tiszteletbeli bűnüldöző (Fotó: Lebo/Mabuszke)

Szólj hozzá