Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Szili Katalin a megélhetési politikus

Szili Katalin közel két évtizeden keresztül volt az MSZP egyik meghatározó arca. Számos választott tisztséget töltött be, egy ideig a párt elnökhelyetteseként is tevékenykedett. Jelenleg Semjén Zsolt mellett, miniszterelnöki megbízottként dolgozik komoly fizetésért.

Szili Katalin
fotó: Kanadai Magyar Hírlap

MSZMP-MSZP-FIDESZ

Több évig az Országgyűlés elnöke volt. 2010- ben az MSZP  Baranya megyei listájáról jutott be a parlamentbe, majd nem sokkal később  kilépett a pártból, képviselői mandátumát azonban megtartotta. 

A 2014-es választásokon az általa létrehozott párt nem jutott a parlamentbe. Szili 2015. március 1-től Semjén Zsolt mellett, miniszterelnöki megbízottként dolgozik tisztes fizetésért. 

A volt szocialista politikus a kormány szócsövének, a Magyar Időknek adott a napokban interjút. Ebből próbáltuk a Zárójel olvasóinak a legérdekesebbnek gondolt részeket szemlézni.

Szili Katalin a Fidesz kormány jelenlegi nemzeti konzultációját a határon túl élők számára is fontosnak tartja:

“hiszen nemcsak és kizárólag a magyar állam területén élők, hanem a határon túli magyarság is érzi a biztonságukat szolgáló törekvéseket. Bármerre járok a határon túli közösségekben, ez a téma mindig előkerül. Érzik, hogy egy korszak végéhez és egy új korszak kezdetéhez értünk.”

Úgy véli, hogy Európának a következő évtizedekben a nemzetek Európájára kell épülnie. Hozzátette:

“Ez az Európa természetesen abban a keresztény kulturális körben értelmezendő, ami mindig is a sajátja volt.”

Szili szerint a világ

A magát már nem pártpolitikusnak tartó kormányalkalmazott leszögezi:

“Most újra egy olyan nagy nemzeti ügyről, kérdésről van szó, amelyben nem a pártpolitikai hovatartozásnak kellene döntőnek lennie, hanem a közös érdekeknek és értékeknek. “

Szili Katalin  szerint ő és a kormány =MI

“egyes médiumok félretájékoztatják az embereket, hogy mi mindenkit elutasítunk, és szándékosan összekeverik az illegális bevándorlókat azokkal, aki tényleg a bőrüket mentik.”

Az egykori baloldali politikus szerint:

“Magyarországnak szüksége van valódi baloldalra, bár fontos megjegyezni, hogy azok a fajta ideológiai megkülönböztetések, amelyek a XX. századot jellemezték, ma már nem érvényesek. Hiszen a mostani kormányzó pártok vezették be például a bank­adót, amit annak a baloldali politikai erőnek kellett volna megtennie, amely viszont Magyarországon mindig a tőke oldalán állt.”

Úgy fogalmazott számára az a kérdés, hogy van-e Magyarországon egy olyan a társadalmi felemelkedést biztosító politikai erő, amelyik nemzetben gondolkodik, és keresztény:

“Abban a kérdésben látom a különbséget, hogy ki az, aki a biztonságot garantálja, a kiszolgáltatottságot minimalizálja, a hétköznapi boldogulást és a kiszámíthatóságot biztosítja. És ki az, aki ennek az ellenkezőjét hozza, azaz kiszolgáltatottá tesz, mindennapos fölösleges küzdelmekbe hajszol, kilátástalanságban és bizonytalanságban tart.” 

Hogy még  véletlenül sem  legyen félreérthető amit mond, ezért még hozzátette:

” Szerintem ma igazából a választóknál is erről szól a történet, akik oda fogják behúzni az ikszüket, ahol a biztonságot és a kiszámíthatóságot kapják.”

Ha a kedves olvasók úgy vélik, hogy ismerősek a gondolatok amelyeket a valamikori szoci politikus elmondott, talán nem véletlen. Hasonlókat hallhattunk már nem egyszer Szili Katalin jelenlegi főnökétől, aki szerint a “haza nem lehet ellenzékben”. Úgy látszik, hogy a politikában nincsenek lehetetlenek, és előbb-utóbb összenő, ami összetartozik. Minden egyéb, már lelkiismereti kérdés. 

Kapcsolódó cikk

Szili Katalin: Az én lelkiismeretem tiszta – Egy árulás anatómiája

Szólj hozzá