Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Szili Katalin: Az én lelkiismeretem tiszta – Egy árulás anatómiája

 Szili Katalinnal az MSZP volt parlamenti elnökével, ma miniszterelnöki megbízottal a 168 óra című hetilap készített interjút. A beszélgetésből igyekszünk a Zárójel olvasói számára azokat a részeket kiragadni, amelyeket leginkább jellemzőnek vélünk a volt szocialista politikus, a párt egykori elnökhelyettese életútjának bemutatásához.

Napi NER (Fotó. internet)
Napi NER (Fotó. internet)

 Nem bánta meg, hogy otthagyta az MSZP -t

“Én már 2007-től baloldali fordulatot sürgettem a pártban, de ez 2010 után sem történt meg. Továbbá az MSZP még mindig nem tisztázta egyértelműen viszonyát 1956-hoz, a kereszténységhez és a nemzethez.”  (….) “Egyik traumám a 2010-es júniusi kongresszus volt, amikor azoknak a vezetőknek köszöntek meg mindent, akik az első nagy választási vereséghez juttatták az MSZP-t. Innentől mit tehettem volna? Elhagytam a pártot, de nem vittem magammal senkit”

Szerinte nem árult el senkit, mindig maradt azon az elvi síkon, ahol volt:

“Sajátságos, hogy azok neveznek árulónak, akik hátba támadták Medgyessy Pétert, mert sokallták a jóléti intézkedéseit. Ráadásul én már 2009 júliusában javasoltam, hogy kérjünk bocsánatot 2004. december 5. miatt. Ez akkor nem történt meg, de sok minden mással sem tudtam azonosulni. Ezért köszöntem le a házelnöki posztról.”

Úgy véli, az élet őt igazolta, hiszen az MSZP most baloldali fordulattal próbálkozik. Elmondta, hogy azért távozott 2009-ben a házelnöki posztról, hogy mindig a nemzetet tudja szolgálni. Ezért nem lát semmi kivetnivalót abban, hogy Orbán Viktor felkérésére Semjén Zsolttal dolgozik:

“Olyan feladatot vállaltam el, amiben ma a nemzet egészét illetően egyetértés van: ez az európai szubszidiaritás elvéből fakadóan a magyar közösségeket illető autonómia. Persze akiknek a nemzettel szemben rossz a lelkiismeretük, azok engem árulóznak.”

Az MSZP-ből történő távozása utáni pártalapítási kísérleteiről azt gondolja, hozzátéve, hogy felhagyott a pártpolitikával:

“Pedig egy nemzetében gondolkodó és nem a tőke pártján álló baloldalra ma is szükség volna. (…) ” Nincsenek milliárdjaim, amivel egy pár­­tot építeni és működtetni tudok, és ilyen támogatónk sem volt.” (…) ” Azt gondoltam, hogy az elkötelezettség és a hiteles üzenetek elegendők.”

Elmondása szerint eddigi politikai pályafutásából természetesen következett, hogy Semjén mellett dolgozik:

“ma azt látom, hogy pártpolitikai síkon csak a gyomrozás és a gyűlölet a lényeg. Kell, hogy legyen néhány olyan alapvető kérdés, mint a nemzet ügye, amiben párbeszédet lehet folytatni, sőt, együtt kell tudni működni. Ilyen a határon túli autonómia kérdése. Ezért a felkérést örömmel fogadtam el. De ez nem pártpolitika, azzal én nem foglalkozom.”

 Amit ma  a Miniszterelnökségen csinál az nem pártpolitika.

“eljön az idő, amikor szükség lesz a demokrácia érdekében tevékenykedő, hozzám hasonló emberekre. Hiszen Euró­­pa is változik: most olyan, mint egy tengeren hánykódó hajó, amit menet közben kell átalakítanunk”

A miniszterelnök-helyettes mellett havi bruttó egymilliót keres, a riporter szerint az egyik legjobban kereső megbízott:

“Megdolgozom a béremért. Csak júliusban hétezer kilométert autóztam, Csángóföldtől kezdve végigjártam majd minden területet.  (…..) ” Ráadásul házelnök voltam, és ledolgoztam majdnem negyven évet. Ebből huszonötöt a közéletben, ahol másokkal ellentétben mindig meg kellett méretnem magam. De én most nem személyeket, hanem a magyarság ügyét szolgálom, amit az elmúlt hu­­szon­­hét évben nem oldottunk meg. Meg­­tisztelőnek éreztem ezt a felkérést az elmúlt húsz év ádáz politikai vitái után. A gyűlölet sehova nem vezet.”

Nem érzi úgy, kitették a Fidesz kirakatába, mint egykori szocialista díszpintyet:

“Ugyan már! Azok szajkózzák ezt, akiknek nem tiszta a lelkiismeretük. Az enyém az. Ez a szöveg a savanyú a szőlő tipikus esete. Egyébként hét éve hagytam el az MSZP-t, már régen nem velem kellene foglalkozni.”

A határon túliaknak adott szavazati jogról nem gondolja, hogy a Fidesz számára csak a szavazatszerzésről szól:

“Ezt azok mondják, akik soha nem tettek semmit a határon túli nemzettársaikért. Egyféle állampolgárság létezik, amihez választójog is tapad, így miért ne szavazhatnának? Honnan tudja, kire voksol? A másik oldalra ugyanúgy szavazhat.”

Úgy gondolja, Orbán Viktor jól tette, hogy levelet írt a határon túliaknak, hogy regisztráljanak, mert csak így tudnak szavazni:

” Orbán Viktor azt is megmondta, hogy kire szavazzanak? Az egy választási terep. Erdélyben is politi­­kai megosztottság van, a társadalmi akaratot nem lehet fölülírni. Még egyszer mondom: ez csak azoknak fáj, akik jelentős deficitet halmoztak fel a nemzettel szemben.”

A kormány Soros-kampányáról, és annak mondanivalójáról így beszélt:

“Azzal értek egyet, hogy a politikai alternatíva szabad választásokon méressék meg, és ne egyesek felhalmozott tőkéjének nagyságán múljon. Különösen akkor ne, amikor a világ három leggazdagabb emberének nagyobb a vagyona, mint a hétmilliárd emberből három és fél milliárd egyévi jövedelme. Miről beszélünk?”

 

A Zárójel megjegyzése: az újságíró többször próbálta megtudni, mit gondol a volt baloldali politikus arról , hogy a Fidesznek is sok tekintetben rendezetlen a viszonya a szegénységgel. Szóba került  az is, hogy  általa felvetett problémákat a Fidesz sem oldotta meg, ma is négymillió a szegény. Ezekre a kérdésekre Szili nem adott egyértelmű választ, azt hangsúlyozta: ” ez már nem az én feladatom, én felhagytam a pártpolitikával. szili ismét bebizonyította, hogy milyen „különös” morál mentén haladnak a megélhetési politikusok.

Lelke rajta.

(Forrás: 168 óra )

Kapcsolódó cikk

Most veszi meg a Fidesz a határon túli szavazatokat, teleplakátolják Erdélyt

Szólj hozzá