Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Színházi ajánló: Ascher Tamás Háromszéken

Pintér Béla Társulata ezúttal a Katona József Színház nagyszínpadán mesél el igaznak tűnő, fiktív történeteket színigazgatókról, színészekről, zenészekről, népi táncosokról. A siker – szokás szerint – megjósolható.

...

Színházi ajánló: Ascher Tamás Háromszéken

A 90-es években Bezerédi Zoltán öreg, horpadt Zastavájával zötyög Ascher Tamással és Máté Gáborral Erdélybe, Biharkeresztes felé. Szinte csoda, hogy csupán 45 percet várakoznak az ártándi határállomáson A nagyváradi Teatrul Caragiale (alatta felirat: Sütő András Színház) román színigazgatója Máté rendezésében A három nővér betanítását várja el. A vendégek hiába kérnek kávét, az akkor még hiánycikk volt arrafelé, általában mi csempésztük oda.

Aztán a helyiek kidumálják magukat. Viszont a gyönyörű népdalokkal, avagy irredenta nótákkal teletűzdelt előadást, a helyi érdeklődésnek megfelelően felhasználják az orosz színműhöz. A nézők röhögnek, a színészek mindent lehetőt és lehetetlent beleraknak, de a román igazgató végül letiltja a darabot. Magyar segítője, Áron a régies (szigetként megmaradt) magyar nyelvet használja, a rendező pedig tökéletesen kihasználja minden fordulatával együtt.

Van itt elszavalt erdélyi himnusz, falusi lakodalom, színészkaland, Wass Albert…

A zárvány nyelvet annyira élvezik az odalátogatók, hogy a legaranyosabb tájszólású színésznőt hazahozzák a híres kaposvári együttesbe. Ragyogó alakítója Jordán Adél. Gyönyörűen énekel, amit Szalóki Ágitól tanult el. Pintér Béla belőle csinált főszereplőt, nem Ascher Tamásból vagy Máté Gáborból. (Szóval még a darab címe is kamu!) Átélteti vele a bájos kis vidékiből lett városi színésznő összes gondját.

A többi szereplő:

Fekete Ernő (Máté Gábort alakítja), Jordán Adél, Keresztes Tamás, Bezerédi Zoltán, Takátsy Péter, Kovács Lehel, Szirtes Ági, Enyedi Éva, Bajkay Zoltán, Borbély Alexandra, Pálos Hanna, Thuróczy Szabolcs, Elek Ferenc, Friedenthal Zoltán, Dankó István (autentikus ének és tánc) meg Pintér Béla. A modern utcai nyelvezet éppoly szokatlan a közönség számára, mint Pintér Béla Társulatának közreműködése itt. A tüneményes díszlet Khell Zsolt munkája, a jelmez Benedek Marié, a koreográfia György Károlyé, a zene Ökrös Csaba együtteséé. A dramaturgia Enyedi Évának, a népművészeti tárgyak a Rózsa Folklór népművészeti üzletnek köszönhető.

A további előadások idén: december 18, 20. és 31-én lesznek.

Szólj hozzá