Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Színház- és várossirató – Újabb botrány Pécsen

Az ősz legnagyobb kulturális botránya a Pécsi Harmadik Színház ellehetetlenítése. Arról az egyre durvuló közélet tehet, hogy a város anyagi csődje, amibe a jelenlegi állás szerint magukkal rántják a város kiemelkedő kulturális projektjét is, nem gerjesztett súlyához méltó  vihart.

Színház- és várossirató - Pécs újabb botránya
fotó: Pécsi Harmadik Színház

Harmadik Színház

A különleges teátrumot a pécsi színház hivatásos művészei és a város amatőr színjátszói alapították 1986-ban. A különleges képződménynek nem volt állandó társulata, de mégsem csak befogadó színházként működöt. A színház  az elmúlt évtizedek során Pécs egyik legfontosabb kulturális brendje lett. Olcsó olcsó dolog lenne az összehasonlítás a Zolnay gyár történetéve. Tény azonban, hogy ameddig mondjuk a  gyár mind lejjebb csúszott, addig a Pécsi Harmadik Színház egyre izmosabb és izmosabb lett.A  két dolog természetesen nem függ össze, de nagyon látványos szemléltetése annak, mit jelent, ha valamit nem csak gondosan, de kellő szakértelemmel is  vezetnek.

Mostanában aggasztó hírek érkeznek, amelyek veszélyeztetik nemcsak a színház jövőjét, de a legközelebbi jelenét is.

Úgy tűnik, a gazdasági hegyomlás, amelybe a város hozzá nem értő vezetése lavírozta Pécset, maga alá temetheti ezt a több mint harminc éves intézményt.

A történtekről, a közgyűlési határozatról, amiben az szerepel, hogy a Pécsi Harmadik Színház Nonprofit Kft. beleolvad a Pécsi Nemzeti Színház Nonprofit Kft.-be, Vincze Jánost, a színház alapítóját és jelenlegi vezetőjét kérdeztük:

„Amennyiben ez megvalósul – kezdi az igazgató, az a Pécsi Harmadik Színház önálló jogi személyiségének, vagyis önállóságunk megszűnésével jár. A közgyűlésen is és az azt megelőző kulturális bizottsági ülésen is az hangzott el, hogy formailag olvadjunk be, de őrizzük meg a művészi függetlenségünket.”

Fából vaskarika

Úgy véljük, amit eddig elmondott a jobb sorsra érdemes igazgató, már az is fából vaskarika, de a lényeg később jön. Látszólag korrekt döntés, hogy Vinczét, és a Pécsi Nemzeti Színház igazgatóját nevezik meg felelősnek az összeolvadás előkészítéséért. Az úttal tehát semmi baj, csak a cél gonosz. Amikor – alighanem tavasszal – befejeződik az előkészítés, a város egy újabb közgyűlés keretében egyetlen mozdulattal rántja ki a jogalapot a színház alól.

Vincze János így folytatja a történetet:

Én tudomásul veszem a döntést, de elfogadni nem tudom, ezért úgy döntöttem, az önkormányzat mellett másokkal is tárgyalásokba kezdek. Meg akarjuk menteni ezt a struktúrát, a színházat úgy, ahogy van. Nagyon súlyos érveim vannak, hiszen nem látom a közgyűlés döntésének se szakmai, se gazdasági megalapozottságát, vagy akárcsak a szükségességét. Maga az előterjesztés is vicces lenne, ha nem a bőrünkre menne, hiszen mi az indok? Nem más, mint az, hogy a Pécsi Balett kivált a színházból, és átment a Zsolnay Örökségkezelőhöz, így szabadultak fel helyek a színház struktúrájában, ahova be lehet menni; de arról is szólnak, hogy párhuzamosság van, hiszen mi ugyanazt csináljuk, szerintük, mint a Pécsi Nemzeti Színház. Ez utóbbi érv ami annak, aki ismeri a működésünket, már magában is nevetséges.

 

A valódi okok

Az egész döntéssorozatnak gazdasági okai lehetnek – folytatja Vincze János. Mi kiemelt színház vagyunk, már ez magában is sokat elmondhat rólunk, a munkánkról, ezért állami támogatást kapunk, ami ebben az esztendőben 38,5 millió forint,  a színház  átlagosan 21 millió körüli összeget “termel” évente, ehhez jön a TAO-támogatás, a tavalyi évben  például 15 millió forinttalígy átlagosan, ha hozzávesszük a pályázatokon elnyert összegeket is, évente körülbelül 80 millió forintot tudunk mobilizálni. Ebben még nincs benne a mostanában olyan sokat emlegetett városi támogatás, ami az idei évi ígérvény szerint 30 millió forint lenne, de ebből eddig összesen 3,5 milliót utaltak el. Fontos, hogy ez – részünkről legalábbis – nem egy számháború a pénzért, mi a létünkért küzdünk.

Ha  minden igyekezetünk ellenére mégis  elkerülhetetlen lenne az összevonás, fontos, hogy ne összeolvadás legyen,inkább apportáljanak be minket, hiszen akkor nem veszítenénk el a jogi személyiségünket, és így megmaradhatna az előbb említett 80 millió forint, általunk megszerzett összeg is.

Csókosok a háttérben?

Mindebből az következik – számunkra –, hogy amennyiben úgy alakulna, természetesen nagy küzdelmek árán, de a színház Vincze János vezetésével, akár az önállóságot is bevállalhatná.

Pécs közgyűlése meggondolatlanul össze-vissza kapkod, és a valódi megoldás helyett, ami a város igazi konszolidálását eredményezhetné, például a lemondás és időközi helyhatósági választás kiírása, ismét csak színes léggömböket eregetnek, pontosabban azokkal igyekeznek takargatni több, mint szeméremsértő vétkeiket.

A nagy múltú és jövő előtt álló Pécsi Harmadik Színház ebben a felelősséggel játszott drámai bújócskában ugyanúgy csak egy beáldozható semmiség, mint a város szintén nagy múltú labdarúgócsapata, vagy az ugyancsak Pécsen működő Horvát Színház.

Pécs költségvetését a hozzá nem értő, folyton a kormányzati csecsen lógó városvezetés mellett a Pécs Kulturális Fővárosa 2010 projekt által ottfelejtett gigaberuházások működtetésének költsége borította meg leginkább. Ne feledjük azt sem, hogy erre a veszélyre a pályázat elnyerésének pillanatától folyamatosan figyelmeztették a város gőgös vezetőit a huhogóknak és ellendrukkereknek kikiáltott szakemberek.

Csak hallkan jegyezzük meg: azt sem tudjuk kizárni, hogy egyszerűen csak megtetszett valamelyik Fidesz-csókosnak a színház épülete.

Utóirat

Találkozásunk óta Vincze János szinte valamennyi helyi fideszes potentáttal megbeszélt egy találkozót. Kíváncsian várjuk a fejleményeket.

Kapcsolódó cikkünk

Pécs önkormányzata már a focira is tesz – gyeplő a lovak között

Szólj hozzá