Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Szombathelyi megyéspüspök: a TAO pénzeket a gyermekvállalás segítésére fordítsák!

Székely János  püspök közösségi oldala jelenleg nem érhető el. Vajon csak véletlenről van szó, vagy az „oltár” hatalmasságai közbeléptek, mert a püspök a TAO-ról írt? Tény ami tény, mi is csak a nyugat.hu írása alapján adhatjuk közre a püspök nagyon fontos gondolatait

Szombathelyi megyéspüspök: a TAO pénzeket a gyermekvállalás segítésére fordítsá
Illusztráció. Facebook

Szilencium, csoda, vagy csak szimpla véletlen?

„Dr. Székely János Facebook oldala pillanatnyilag nem elérhető. A Facebook profilt péntek este óta nem lehet elérni, a rendszer nem enged belépni az eddigi jogosultságokkal. Biztonsági ellenőrzésre hivatkozik a rendszer. Egyelőre türelmet és megértést kérek mindenkitől. Reméljük, gyorsan megoldódik a probléma.”

A fenti idézet a püspökség honlapján érhető el.

A püspök véleménye

Dr. Székely János  szombathelyi megyéspüspök már korábban is beszélt arról, hogy püspökként a pártpolitikai témák helyett a fontosabb közéleti kérdésekben szükséges megszólalnia. Akkor példaként hozta fel a csökkenő népességet, a kevés házasságot is.

Nem is kellett sokat várni. A múlt csütörtökön írást tett közzé Facebook-oldalán a témában.

Bevezetőjében a szomorú demográfiai adatokról ír, ami valóban döbbenetes:

>száz éve még 250 ezer gyermek született évente, ötven éve már csak 180 ezer, ma viszont 90 ezerre csökkent ugyanez a száma

>alig több mint 35 év alatt 1,2 millióval csökkent az ország népessége

>a  szülő képes női korosztály 8 éven belül 35 százalékkal fog csökkenni

Cselekvési javaslatokat is írt:

kötelező állami, vagy egyházi jegyes oktatást

Fő témái között szerepeljen a kommunikáció, a konfliktusmegoldás, a tipikus férfi és női tulajdonságok, a gyermekvállalás és nevelés kérdése. Mindenki maga dönthetne, hogy állami, vagy egyházi kurzuson venne részt.

családi életre nevelés az iskolában

Segítsék a fiatalok kapcsolatteremtési készségeinek kifejlődését, legyen kevesesebb a házi feladat.

édesanyák segítése

Itt több dolgot is írt, az egyik legérdekesebb javaslata kétségtelenül az, hogy a cégek TAO-keretükből támogathassák a gyerekvállalást, illetve épüljenek munkahelyi bölcsődék, óvodák TAO-pénzekből.

(TAO: a vállalatok társasági adója, ebből támogatják mostanában a fociakadémiákat, és néhány kiemelt látványsportágat. Köztudott, hogy a legtöbb támogatást eddig a felcsúti akadámia kapta, közel 14 milliárd forintot./

fiatal házasok segítése

Friss házasoknak olcsón bérelhető keltető lakások – ez kicsit olyan, mint régen a fiatal házasok otthona.

Családbarát média

Olyan “kóser” telefonok és számítógépek (is) kerüljenek forgalomba, amelyeken a fiatal nem tud horrort, pornót, erőszakot elérni. A szülő legyen büntethető, ha a gyermeke nem ilyen eszközöket használ.

abortuszok számának csökkentése

Itt elég meredek dolgokat említ: azt szeretné, hogy az állam az abortuszt ne tekintse helyes, civilizált megoldásnak. A szülészetek jelentős része legyen abortuszmentes, az abortusz előtti tanácsadásban beszéljék le az anyát, hívják be a magzat édesapját is. Mutassanak nekik nagy felbontású fotókat az embrióról.

Az állam anyagilag támogassa azt az anyát is, aki megszüli és örökbe adja a gyermekét.

hátrányos helyzetűek segítése

 

Mivel az újszülöttek jelentős része szegény családba születik, fontos támogatni mindenkit.

A püspök szándéka  jó, valóban komoly társadalmi probléma a sok válás és a csonka családok tömege, mint ahogy a népesség fogyása is. Az általa javasoltak egy része inkább naivak, mint a tényleges megoldást segítenék. Érint néhány olyan ma tabunak tekinthető ügyet, amely viszont figyelemre méltó. Gondolok itt elsősorban a TAO pénzek felhasználására vonatkozó javaslatára. A focinál sokkal hasznosabb társadalmi célokra is lehetne a milliárdokat fordítani. Ugyanakkor az abortusz tiltása, az konzervatív, múlt századi,maradi felfogás. Jelentős visszalépés lenne, a Rákosi korszakba. Ráadásul semmit sem oldana meg. Az általa írtak azonban egy dologra mindenképpen rávilágítnak : súlyos dolgok, amikről társadalmi szinten beszélni kellene.

(forrás: nyugat.hu)

Kapcsolódó cikkünk

A TAO, a korrupció melegágya

 

 

 

 

Szólj hozzá