Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Szörényi Levente: elegem van az egymással háborúzók plakátjaival, hagyják az embert élni

Szörényi Leventével a magyar popzene élő legendájával a Heti Világgazdaság online oldala készített interjút. A zenész beszélt pályafutásáról,a Bródy Jánoshoz fűződő kapcsolatáról, sikereiről, kudarcairól. A Kossuth-díjas művész társaival a február 16-ai  Fonográf koncertre készül.

Szörényi Levente: elegem van az egymással háborúzók plakátjaival, hagyják az embert élni
Szörényi Levente: elegem van az egymással háborúzók plakátjaival, hagyják az embert élni

Szörényi szerint az Illés együttes megszűnése törvényszerű volt, idegileg kifáradt a zenekar:

” ..mikor Illés Lajos kimondta a zenekar feloszlását, mi Bródyval már egy új zenekaron gondolkodtunk. Arra külön büszke vagyok, hogy sikerült rábeszélnem Bródyt, hogy tanuljon meg steel-gitáron játszani, hiszen a Fonográf countryt is játszott, ahhoz pedig kellett ez a hangzás. Ő volt az első steel-gitáros Magyarországon, és nem is akármilyen! “

A Fonográf zenekar későbbi  feloszlásához hozzájárult a színház felé fordulásuk, de valójában elegük lett az NDK-s és nyugat-európai turnékból, utóbbiakon sokszor kocsmákban léptek fel, időnként teljes érdektelenség mellett.

Emberi okai is voltak a megszűnésnek:

“Persze, hiszen mondom, hogy zseniális zenekar volt a Fonográf. A valódi ok az volt, hogy belefáradtam a zenekarosdiba.”

Bródyval való  nézeteltéréseikről, eltávolodásukról ma már így beszél:

Ez 1990 után volt már. Viszont a téma mára többszörösen okafogyottá vált. Az igazság pedig az idő múlásával egyre kevesebb embert érdekel.”

Érdekes kulisszatitkokat “árult” el a legendás, István a király rockoperáról.

“A királydombi siker után Koltay Gábor kijárta, hogy 1984 nyarán a szegedi szabadtérin, a Dóm előtt, a magas kultúra akkori fellegvárában is bemutassák. Az viszont bűn rossz előadás volt! Berágtam, hogy van egy jó felvétel, és azzal annyit teszünk, hogy elvisszük ide-oda, és egy kis happeninggel előadjuk. Ennél többet érdemelt a darab, úgy éreztem. ”  /………/  ” Boldizsár időpontot kért Aczélnál, és ő egy héten belül fogadott. Erre szoktam mondani kormány közeli körökben, hogy manapság ez nem teljesen így megy… Annyit kért tőlem Boldizsár, hogy ne vigyük Bródyt. Őt nagyon nem szerette Aczél, mert többször kellemetlen helyzetbe hozta a szövegeivel, beszólásaival. Nyilván máshogy állt volna hozzánk, ha ott van ő is a megbeszélésen. Bementünk ketten Aczélhoz, ő azt mondta, hogy “sosem szerettem magukat, nem bírtam, amit csinálnak, de ez a mű zseniális. Magyar történelmi témát dolgoz föl, a Nemzeti Színházban a helye”. Majdnem lecsúsztam az asztal alá! Így került be Kerényi Imre rendezésében a Nemzetibe, ő hozta ki az István, a királyból, hogy az nem csak egy musical, hanem egy valódi színházi darab, történelmi dráma.”

A legutóbbi, Alföldi rendezte darab kapcsán is őszintén fogalmaz:

“Rosta Mária, a producerünk a fejébe vette, hogy Alföldinek kell rendezni, és így is lett. Ennyi! Én Alföldi Róbertet tehetségesnek tartom. És én a tehetség és a teljesítmény miatt felül tudok emelkedni az esetleges ideológiai nézeteltéréseken. Egyébként is utálom a skatulyákat. Egy rendező amúgy mindenütt a világon azt csinál egy műből, amit akar. A premieren az már bosszantott, hogy Alföldi demagóg megoldásokat alkalmazott. Az pedig főleg zavart, hogy tönkretette a zenét. Élő zenét alkalmaztunk, és arra késztette a karmestert, hogy minél gyorsabb tempót vigyen. Erre pipa voltam, nagyon.”

Nagy vihart kavart, amikor a nemzeti érzelműnek mondott Szörényi Levente kijelentette, hogy elege van az “Állítsuk meg Brüsszelt” plakátokból:

“Ez az igazság. Ha egy koncertet meghirdetnek óriásplakátokon, miután az lemegy, a plakátokat beszedik. De itt négy éven keresztül látni kell azt, amit nem biztos, hogy szeretek! Ez ellen tiltakozom. Tessék levenni a plakátokat, és csak a kampány idején kitenni, ha muszáj! Szeretnék magyar állampolgárként jönni-menni az országban úgy, hogy ne kelljen állandóan az egymással háborúzó politikai felek képmásával találkozni. Ez tönkreteszi az ember lelkivilágát a hétköznapokban. Inkább néznénk jó csajokat a plakátokon! Hagyják az embert élni!”

...

Szólj hozzá