Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Íme a legveszélyesebb kórokozók listája

A tudósok szerint az antibiotikum rezisztencia egyre terjed. Napjainkban a szuperbaktériumok évente közel 700 ezer ember halálát okozzák. Íme a legveszélyesebb kórokozók!

 

Íme a legveszélyesebb kórokozók listája A kép forrása: internet
Pár évtized múlva akár több tízmillió embert is megölhetnek évente az antibiotikumnak ellenálló szuperbaktériumok.
Íme a legveszélyesebb kórokozók listája
A kép forrása: internet
Íme a legveszélyesebb kórokozók listája
A kép forrása: internet

A szuperbaktériumok ellenállnak az antibiotikumnak

és éppen ezért nagy veszélyt jelentenek az emberek számára. Ezek a fertőzések nehezen kezelhetőek és napról-napra fontosabb lenne a szuperbaktériumok elleni, hatékony antibiotikum kifejlesztése, melyen a tudósok és szakemberek régóta dolgoznak.

A tudósok szerint nem kizárt, hogy hamarosan bekövetkezik az antibiotikumok utáni korszak, azaz az a helyzet, amikor a jelenleg létező gyógyszerekkel, bizonyos fertőzéseket már nem tudnak gyógyítani. Így ezen betegségek kórokozói elszaporodhatnak és akár a betegek halálához is vezethetnek. A probléma nagyon is valós, hiszen napjainkban a

szuperbaktériumok évente közel 700 ezer ember halálát okozzák.

A tudósok szerint az antibiotikum rezisztencia egyre terjed, pár évtized múlva akár több tízmillió embert is megölhetnek évente az antibiotikumnak ellenálló szuperbaktériumok.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) közzétette a legveszélyesebb szuperbaktériumok toplistáját, mely 3 kategóriába, azaz kritikus, magas, közepes sürgősségi kategóriába sorolta a kórokozókat.

Rengeteg tényezőt figyelembe vettek a tudósok a rangsor készítése során, mint például az antibiotikum rezisztencia jelenlegi arányait, milyen kezelési lehetőségek vannak, a világ halálozási rátáit, a fertőzések előfordulási gyakoriságát az egyes közösségekben, milyen könnyen terjed az állatok között, az állatokról az emberre, és emberről emberre is terjed-e, valamint a betegségek egészségügyi anyagi terheit is vizsgálták.

Ezek alapján tehát a szakértők

3 kategóriába sorolták a szuperbaktériumokat:

  1. kritikus fontosságú
    2. magas fontosságú
    3. közepes fontosságú

1: A legveszélyesebb szuperbaktériumok állnak lista élén.

Ezek az úgynevezett Gram-negatív baktériumok. Például az E. coli is ide tartozik, mely kórházban ápolt, legyengült pácienseknél okozhat halálos vérmérgezést, tüdőgyulladást. Klebsiella baktérium, mely nemrég lett rezisztens az antibiotikumok egy nagy hatású csoportjával szemben.

Egy amerikai nő nemrég belehalt a fertőzésbe, mert az orvosánál rendelkezésre álló 26 különböző antibiotikum egyike sem hatott a kórokozóra.

Acinetobacter baumannii
Pseudomonas aeruginosa
Enterobacteriacea

2: Nagyon veszélyes:

Enterococcus faecium
Staphylococcus aureus
Helicobacter pylori
Campylobacter spp.
Salmonellae
Neisseria gonorrhoeae

3. Közepes:

Streptococcus pneumoniae
Haemophilus influenzae
Shigella spp.

A tuberkulózis kórokozója nem szerepel a listán, mivel az új kezelések kifejlesztése már napirenden van.   

Marie-Paule Kieny, a WHO főigazgató-helyettese szerint a lista nem az emberek riogatása miatt készült, hanem fontossági sorrendként kell rá tekinteni: látható mely kórokozók ellen kell minél gyorsabban és minél hamarabb új antibiotikumot kifejleszteni és így csökkenthető lenne a halálos esetek száma is.

Marie-Paule Kieny elmondta:

“A listát a G20* nyári csúcsértekezletére készítették. Így akarják felhívni a kormányok figyelmét a nehezen kezelhető, veszélyes fertőzések elleni, új antibiotikumok kifejlesztésének fontosságára. Ehhez pedig egy teljesen új finanszírozási rendszerre volna szükség.”

Nem elég tehát csak a gyógyszergyártó vállalatoktól várni a megoldást, a gazdasági nagyhatalmak kormányaira is szükség van a probléma megoldásához.

Az antibiotikomok gyártása és eladása ugyanis nem hoz elég hasznot a gyártók, a vállalatok számára, hiszen kevés mennyiségben, ritkán és rövid ideig szedik azt a betegek. Pénz és haszon nélkül pedig nem érdekeltek a vállalatok abban, hogy újabb és újabb kutatásokon, új antibiotikumok kifejlesztésén dolgozzanak. A kutatásokat tehát támogatni kellene, mert különben Kieny szerint

“kifutunk az időből.”

Hiszen az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok száma egyre nő, ellenük bevethető módszer pedig egyre kevesebb van.

A probléma tehát minden oldalról tekintve igencsak riasztó és összetett.

*
A G20 a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő szervezet.

 

Forrás: http://www.who.int/mediacentre/news/releases/2017/bacteria-antibiotics-needed/en/

WHO, wikipedia, mti

Szólj hozzá