Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Téli zöldségleves – nem is olyan egyszerű

Süvítő szél, az égből szálldosó darabos, vizes valami, csontig hatoló hideg. Ez lenne az idei tél? Akár igen, akár nem a válasz, egy igazi Téli zöldséglevesnél nincs jobb. Mára még el is készülhet….

Téli zöldségleves - nem is olyan egyszerű
A kép illiusztráció

Szinte minden piacon kapható tisztított leveszöldség, némelyikben még egy fej vöröshagymát is találunk.

Amennyiben otthon pucoljuk a zöldségeket, akkor 4-5 személyre vegyünk:

  • 2 nagyobb sárgarépát,
  • 1 szál fehérrépát,
  • 1 kis fej zellergumót,
  • 1 kis karalábét,
  • 1 db vöröshagymát,

néhány szem kelbimbót (elhagyható vagy helyettesíthető egy szelet kelkáposztával is).

Ezeket hámozzuk és alaposan mossuk meg!

A zellert és a karalábét vágjuk félbe, a sárga- és a fehérrépát keresztben-hosszában vágjuk félbe. Aztán a zöldségek mennyiségéhez mérve kétszeres vízben tegyük fel főni. Csak a főzés végén sózzuk meg!

A főzővízbe egy zárható szűrőkanálban lógassuk bele a következő fűszereket:

  • 2 kávéskanálnyi szárított lestyánt,
  • 2-3 darab szárított gyömbérdarabkát,
  • 4-5 szem zöldborsót,
  • 5-6 szem koriandert,
  • 1-2 gerezd fokhagymát,
  • 4-5 szem görög vörös-borsot,
  • esetleg 1 evőkanálnyi szárított (nem sózott!) zöldség-keveréket.

A szűrőkanalat a végén kivesszük a levesből. Ha valaki ragaszkodik hozzá, egy pulykanyakat is főzhet bele.

Amint kicsit meghűlt a leves, átszűrjük.

Kidobjuk belőle a télire már „fás” zellert, karalábét, fehérrépát, a szétment kelkáposztát és a hagymát. A sárgarépát apróbbra szeleteljük, és a kelbimbókkal együtt visszatesszük a levesbe.

Tálaláshoz újra melegítjük vagy melegen tartjuk, de még jobb, ha külön edényben kifőtt grízgaluskát, esetleg zabpelyhes galuskát adunk hozzá.

Zabpelyhes galuska

Egy egész tojást nagyobb bögrében villával felverünk csipetnyi sóval és kurkumával (vagy sáfrányporral). Hozzákeverünk 1 csapott evőkanálnyi zabpelyhet. Ezzel állni hagyjuk. Közben pár szál petrezselyem levelet apróra vágunk, azt is beletesszük. Utána kb. egy-másfél evőkanálnyi barna rizslisztet is elkeverünk benne. Legalább negyed órát várunk, amíg a zabpehely és a rizsliszt felszívja a tojást. A tészta maradjon villával keverhető, azaz nem túl kemény, sem nem folyós.

Egy kisebb lábasban kb. egyliternyi vizet forralunk.

Forrás után beledobunk egy készen kapható zöldségleveskockát. Amikor feloldódott, takaréklángra állítjuk. Kiskanállal beleszaggatunk a tésztából egyelőre egy darabkát. Ha szétmegy a lében, akkor még egy kis rizslisztet kíván. Folytathatjuk a galuskák szaggatását, ismét felforraljuk. Néhány perces főzés után elzárjuk alatta a lángot, lefedjünk, és hagyjuk a lében puhulni. Akkor lesz puha, amikor az összes galuska a lábas aljára süllyed.

Nem mondom, hogy egyszerű szórakozás ez a zöldségleves, de megéri! A világért se szaggassuk a galuskát a kész levesbe, mert még képes az összes levét felszívni!

Ajánlatos nehéz ételek, például töltött– vagy kolozsvári rakott káposzta, rakott krumpli előtt kínálni.

...

Szólj hozzá