Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Teljes a káosz a Forma 1 körül

A szó szoros értelmében káosz uralkodik a Forma 1 körül. A hangsúly a „körül”-ön van. Péntek még nem számít csúcsidőnek, de a teljesen infrastruktúra nélküli Hungaroring-pálya máris produkálta mindazt, amit magyaros megoldásnak hívnak.

Teljes a káosz a Forma 1 körül
fotó: trac attack

Káosz a köbön

Informátorunk pénteken, a szabadedzés napján akart kijutni autóval Mogyoródra, a Hungaroringre. Az 5-ös szektor elérése volt a kitűzött cél. Az M3-asról letérve kezdődött a kálvária. Hősünk nem kezdő, minden évben kilátogat az autóverseny magyar helyszínére.

„Évek óta megszokott, hogy péntektől, amikor a szabadedzéseket tartják, a dugók és a forgalmi akadályok elkerülése érdekében a hatóság – ami most olyan számban van jelen, hogy 4-5 méterenként partisátrak alatt állnak 3-4 fős csoportban – irányítja a forgalmat. A bevett útvonalon próbáltam eljutni az ötös kapuhoz, ami a főbejárattal szemben van. Valahogy arra már nem jutott pénz a pálya kialakításakor, hogy az infrastruktúrát is megépítsék, tehát egysávos úton lehet körbe autózni.

Rengeteg nem szomjas ember járkált rajta össze-vissza, nagyon kell figyelni. Egy fiatal rendőr síppal a szájában szabályosan toporzékolt, és félre nem érthető jelzésekkel akart a “behajtani tilos” táblával jelölt irányba navigálni.

Ha egy rendőr mondja, akkor legyen úgy, bementem a tiltott-engedélyezett irányba, de ahogy az várható volt, jöttek szembe a többiek.

Eljutottam a “vigalmi negyedhez”, ami extra-káoszos. Az egyik oldalán sör-sátrak vannak, ahol a jónép ehet-ihat-dorbézolhat. Ezek alkalmanként belógnak az amúgy is keskeny útra, nem beszélve a rengeteg gyalogosan tántorgó látogatóról.

“Kelj fel és járj!”

“A másfél autónyi helyen, ha egy trendi menő macsó jön szembe a terepjárójával, akkor megáll az élet. Egy újabb rendőr közölte velem, hogy nem mehetek tovább, mert itt szembe-forgalom van.

Nem értem, hogy miért nem tudták megbeszélni azt az egyszerű dolgot, hogy a ring körül merre kell egyirányúsítani a forgalmat, jobbra, vagy balra. Egymásnak engedték az autókat, győzzön az erőszakosabb.

Tanulva a tarlósi kiszólásból, egy sokadik rendőr a hozzá érkező jól öltözött úrnak, aki egy mozgássérült barátjáért szeretett volna a kapuig elmenni, azt tanácsolta, hogy jöjjön ki a delikvens. Majd, amikor kicsit emeltebb hangon közölte hogy a barátja mozgáskorlátozott kerekesszékes, a rendőr arcára kiült az értelem és így válaszolt: „akkor tanuljon meg járni!”.”

Mindez pénteken történt, amikor még gyérnek számít a forgalom a Forma 1 pályája körül, de mi várható ezek alapján a fő időben, szombaton és vasárnap? Mindenesetre, ha így folytatjuk jó kis országimázs-építés elé nézünk.

Szólj hozzá