Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Tényleg Orbán lesz a miniszterelnök még legalább 8 évig?

A 444 közölt egy hosszú, elemző cikket, ami elég sötét képet fest a jelenlegi állapotokról. Az írják, ha Orbán hirtelen nem válik demokratává, vagy nem unja meg a hatalmat, semmi nem fog változni, és a helyzet ugyanez marad mint most, 2022-ben és 2026-ban is.

Tényleg Orbán lesz a miniszterelnök még legalább 8 évig?
Tényleg Orbán lesz a miniszterelnök még legalább 8 évig?

Tényleg Orbán lesz a miniszterelnök még legalább 8 évig?

Nagyon sötét jövőt rajzol ki a 444 elemző cikke, azt írja, ,,Orbán könnyűszerrel megakadályozhatja, hogy bármelyik riválisa megerősödjön, vagy akár csak megközelítse a Fideszt. Akár az ÁSZ-szal, akár az ügyészséggel, akár valami új eszközzel. És ez négy év múlva sem lesz másképp.” Ez még nem minden, Urfi Péter azt írja a Fidesz akkor vágja méretre az ellenzéket amikor csak akarja. Hozzáteszi: ,,(…) a jelek szerint nem azt jelenti, hogy meg akarják semmisíteni őket, hanem hogy a kormány a neki kellemes keretek között fenntartja a megfelelő ellenzéket.”

A cikk kritikát is megfogalmaz, ugyanis a balos ellenzéki pártok közül sokan diktatúráról beszélnek, de mégis biztosra veszik a győzelmüket, ami nem kicsi ellentmondás.

A leglesújtóbb része a cikknek mégiscsak az, mikor Urfi azt írja:

,, (…) ezt az országot az a hazugság tartja egyben, hogy Orbán Viktor leváltható”.

Azt írja, nem csak mi hazudunk magunknak választópolgárként, hanem ők is, vagyis Orbánék, hogy legalább nagyjából betartják a demokratikus szabályokat. Itt felhoz példaként két meglepően őszinte önmeghatározást, mikor Mario Vargas Llosa tökéletes diktatúrának nevezte Mexikót, ahol évtizedeken át volt uralmon ugyanaz a párt, miközben fenntartotta a demokrácia látszatát. A majdnem 20 éve uralmon lévő orosz kormánypárt pedig  irányított demokráciának nevezte ugyanezt a törekvést. Orbánék ezt először centrális erőtérnek, később illiberális demokráciának hívták.

A kép tehát sötét és elég egyértelmű: Orbánék évtizedekre rendezkedtek be.

A teljes cikket itt olvashatják el.

...

Szólj hozzá